سخنان ایران پژوه معروف هلندی ویلم فلور در خصوص کتاب زعفران نوشته همشهری عزیزمان دکتر محمد حسن ابریشمی
درباره کتاب زعفران از دیرباز تا امروز
بسیاری از مردم در مورد «زعفران» چیزی میدانند، چه به عنوان رنگ خاصی که دارد و چه به عنوان مادهای که مردم روی برنج میریزند. آنها میتوانند سایت “Ebay” را بگردند و گاهی اوقات در بخش ایران پیشنهادهایی در مورد فروش زعفران به قیمت ۳ دلار برای هر گرم ببینند، و میتوان نتیجه گرفت که: «زعفران» باید ادویهای گرانبها و ارزشمند در جهان باشد. بله، هست. معمولاً بیشتر مردم همین قدر در مورد زعفران اطلاع دارند، حالا همه آنها به کلی تغییر میکنند، چرا که محمدحسن ابریشمی کتاب جامع و کامل ۸۰۰صفحهای در مورد زعفران نوشته است و نقش زعفران را در دورانهای مختلف تاریخی و از منظرهای گوناگون گفته است. عنوان این کتاب، «زعفران از دیرباز تا امروز» نام دارد که به خوانندگان خواهد گفت که چه چیزی میتوانند از این کتاب انتظار داشته باشند. یک دایره المعارفی که از تولید، تجارت و کاربردهای مختلف زعفران گرفته است. درواقع کتاب با بیان منشأ زعفران و اطلاعات اولیه شروع میشود، و با بحث در مورد نقش و کارکردهای امروزی زعفران و خیلی اطلاعات دیگر که در این بین قرار دارد، پایان مییابد. اگر شما هر سؤالی در مورد زعفران داشته باشید، ابریشمی برای آن جواب دارد. کتاب زعفران ابریشمی مثل موتورهای جستجوگر «گوگل» و «یاهو» است که هر اطلاعاتی در مورد «زعفران» را در آن میتوانید پیدا کنید. البته این کتاب دستور آشپزی یا اطلاعات بیهوده در مورد زعفران ارائه نمیکند.
کتاب زعفران از دیرباز تا امروز به ۵ گفتار تقسیم میشود، و هر گفتار هم به چند بخش تقسیم شده است. در این بخشها ابریشمی صرفاً در مورد واریتهها ]ارقام[ و تنوع گیاه توضیح نمیدهد، بلکه دیگر نامهای متعددِ زعفران را نیز بیان میکند. او حتی برخی شخصیتهایی را که در اسمشان از نام «زعفران» استفاده شده است، ثبت کرده است. کتاب اطلاعات و اوصاف تاریخی گستردهای در مورد انواع کاربردهای خوراکی و غیرخوراکی زعفران مانند استفاده به عنوان ادویه، یا به عنوان ماده رنگی که با تلاشهای فراوان فراهم شده است، دارد.
یک بخش جداگانه به ذکر کارکردهای زعفران در طب سنتی ایرانی اختصاص یافته که به خوبی و شیوایی گفتههای بخش علم مدرن امروزی درباره این گیاه است. بخش آخر کتاب هم به زراعت و تجارت زعفران اختصاص دارد. ابریشمی مطالب را صرفاً جمعآوری نکرده، بلکه نگاه پژوهشگرانه عمیق هم داشته است. برای مثال قبل از اینکه در مورد زراعت زعفران صحبت کند، در مورد کشت و کار آن سخن گفته است. در نتیجه این کتاب اطلاعات بسیار گسترده و کاملی را ارائه میدهد. به خاطر نگاه جامع و داشتن نقش دایره المعارفی، این کتاب یک گنجینه است که صرفاً نگاه اقتصادی، اجتماعی، پزشکی ندارد، و برای تاریخ دانان، بیولوژیستها، مردمشناسان، افراد علاقهمند به ادبیات و شعر مفید است. امیدوارم ابریشمی کتابهای دیگری مانند این کتاب بنویسد، چرا که منابع جالبی در تحقیقاتش برای این کتاب استفاده کرده است. باعث امیدواری است که تعداد کمی آدم با استقامت و پرتلاش وجود دارند که در مورد موضوعی هزاران صفحه را مطالعه میکنند و اطلاعات خوبی را تدوین میکنند. چه ابریشمی کتابهای دیگری را بنویسد یا ننویسد، همه اینها نشان میدهد به ایران علاقه دارد، به تاریخش، به ادبیات و کشاورزیاش. به ایشان برای نوشتن این کتاب تبریک میگویم.
ویلم فلور
(مارس ۲۰۰۴/اسفند ۱۳۸۲)