رئیس دانشگاه تهران: حذف کامل کنکور غیرممکن است: رئیس دانشگاه تهران با بیان اینکه برای حذف کنکور نباید به جو موجود توجه کنیم، گفت: باید ساز و کاری ایجاد شود تا اکوسیستم آموزش در دانشگاهها اصلاح شود و به تبع آن، خلاقیت و مسؤولیت در این مراکز رشد کند.
به گزارش ایسنا؛ دکتر محمود نیلی احمد آبادی درجلسه ۱۳۸ ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور اظهار کرد: در چند سال گذشته رشتههای پزشکی متقاضی زیادی داشتند، ۱۰سال پیش هم رشتههای مهندسی پر متقاضی بودند. به اعتقاد من این امر وابسته به شرایط اقتصادی است و با تغییر شرایط این گرایش نیز عوض خواهد شد.وی افزود: حذف کنکور و قرار دادن تمامی رشتهها و گرایشها درون آن غیر ممکن است. باید تجربیات دنیا را بپذیریم. در کمتر کشوری کنکور به شیوه کشور ما برگزار میشود. در وضعیت کنونی خلاقیت در دانشگاهها وجود ندارد. برای اصلاح کنکور، جدا شدن سنجش از پذیرش امری ضروری است.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر محمد مهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز در این جلسه گفت: در کنکور دچار عدم موفقیتهایی هستیم، بهعنوان مثال مصوبه شکست خورده مجلس برای حذف این آزمون و این که موفق نشدیم ضریب معدل را در کنکور قطعی کنیم.وی با تأکید بر اینکه کنکور بهعنوان نقطه اتصال لیسانس؛ کل ۱۲سال تحصیلی را نابود میکند، تصریح کرد: برای حل مشکل کنکور ابتدا بایستی یک بسته نظام آموزش از پیش دبستانی تا پایان کارشناسی در نظر گرفته شود. به عبارتی یک دوره ۱۲بعلاوه ۳سال یا ۴سال را برای آموزش در نظر بگیریم، اما اثرگذاری دوره لیسانس روی این دوره خیلی جدی است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: اگر بخواهیم کنکور را یکپارچه کنیم که دکتری حرفهای هم در آن در نظر گرفته شود، هیچوقت به نتیجه نخواهیم رسید.طهرانچی گفت: بحث پذیرش بدون کنکور نیز به یک مسأله تبدیل شده است و معدلهای بسیار پایین به این شیوه وارد دانشگاه میشوند و هیچ رقابتی و نظارتی بر آن نیست.به هرحال راهحل ساماندهی وضعیت کنکور در کشور این است که بعضی از رشتهها در یک دوره ۳ساله از کنکور بیرون بیایند و برای آنها نظام ارزشگذاری قائل شویم. همچنین تا زمانی که دانشگاهها بر اساس کنکور دانشجو جذب کنند، قداست کنکور باقی خواهد ماند؛ حتی اگر کنکور در دکتری حرفهای حذف شود.
دکتر سید احمد معتمدی، رئیس دانشگاه صنعتی امیر کبیرهم درباره اصلاح کنکور گفت: باید تحولی در نظام سنجش و پذیرش کشور به وجود بیاید؛ زیرا هماکنون دانشجویان ناهمگن وارد دانشگاه میشوند.
دکتر محمود فتوحی رئیس دانشگاه صنعتی شریف هم در این جلسه اعلام کرد: برای ساماندهی وضعیت کنکور در کشور باید ابتدا درباره کنکور دکتری و کارشناسی ارشد و سپس درباره کنکور کارشناسی تصمیمگیری شود. کنکور کارشناسی ارشد، معایب و آسیبهایی دارد ولی مورد اعتماد مردم و دانشگاههاست، اما دو کنکور کارشناسی و دکتری مورد اعتماد دانشگاه و مردم نیستند. همچنین اگر بخواهیم کنکور را حذف کنیم، عمده اتکای ما باید به سوابق تحصیلی باشد؛ هرچند سوابق تحصیلی فعلی مورد اعتماد جامعه نیست.وی افزود: بسیاری از رشتههای فعلی اصلاً نیازی به کنکور ندارند و علت گرایش به پزشکی در جامعه درآمد بالای این رشتهها است.
دکتر سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی هم تأکید کرد: باید میان سنجش و پذیرش تفکیک قائل شویم و سازوکارهای متناسب با این شرایط را به کار گیریم.
طی ۴۲ سال نتوانستهایم برای حذف کنکور تصمیم جدیدی بگیریم. مجلس شورای اسلامی در مقطعی تصمیم گرفت طی مدت زمانی حذف کنکور اتفاق بیفتد که قانون مشخص و جزئیاتی هم نداشت. نکته بعدی این است که در کشور به هنجار سنجش و پذیرش عادت کردهایم که تا بحث تغییر میشود آشفتگی به وجود میآید و از طرف دیگر میزان استرس، خودکشی، افسردگی و … ناشی از کنکور نیز موضوع مهمی است که نادیده گرفته میشود.
وی افزود: آموزش و پرورش هم باید مسؤولیت بپذیرد و فقط کافی نیست برای مقطع آخر، آزمون استاندارد برگزار کند.
در ادامه دکتر محمدرضا مخبر دزفولی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر لزوم شفافسازی استراتژی جداکردن سنجش از پذیرش، افزود: دروس اختصاصی جزو سنجش نیستند و جزو پذیرش محسوب میشوند.وی با بیان اینکه سنجش عمومی باید قابلیت اعتبار و تکرارپذیری داشته باشد، گفت: سنجش به معنای بلد بودن همه دروس عمومی است و دروس اختصاصی در زمره دروس سنجشی محاسبه نمیشوند.
دکتر علی اکبر حقدوست معاون آموزشی وزارت بهداشت تأکید کرد: باید سیاستهای جامعی برای کنکور هم قبل از ورود به دانشگاه و هم برای بعد از ورود به دانشگاه در نظر گرفته شود. هماکنون تعداد زیادی از دانشجویان پزشکی در دانشگاه رسوب کردهاند و قادر به طی مراحل تحصیل نیستند و نباید در دانشگاهها باقی بمانند؛ زیرا ورود آنها به جامعه پزشکی برای مردم خطرناک است.وی افزود: به پذیرش بالای دانشجوی پزشکی انتقاد جدی داریم.