حال و روز رادیوی ۸۱ ساله چگونه است؟ اژدهای هفتسری که مدام خوراک میخواهد
چهارم اردیبهشت ماه سال ۱۳۱۹ رادیو به صورت رسمی کارش را در ایران آغاز کرد و چون در ابتدا فقط در تهران صدای رادیو شنیده میشد، اولین شبکه رادیویی، «رادیو تهران» نامیده شد.
در آن سالها رادیو وسیلهای نبود که همه بتوانند داشته باشند. آن اوایل گاهی چند خانواده دور هم جمع میشدند تا با هم رادیو گوش کنند. شنیدن صدا از جعبهای نسبتا بزرگ و مستطیلی شکل برای مردم عجیب به نظر میآمد اما طولی نکشید که رادیو به عنوان وسیلهای ضروری در خانهی همه مردم جای گرفت؛ اغلب روی طاقچه میگذاشتند، با یک روانداز زیبا و گاهی یک گلدان کوچک بالای سرش تا زیبایی بصریاش بیشتر به چشم بیاید. طولی نکشید که با آمدن تلویزیون، رادیوها گوشهی همان طاقچهها ماندند و خاک خوردند. برخی نیز به انباری منتقل شدند تا جای تلویزیون را تنگ نکرده باشند. بعضی از آنها هم به سمساریها فروخته شدند تا الان و با گذشت سالها، به عنوان یک وسیله دکوری سنتی و زیبا به خانههای مدرن امروزی بازگردند.
با تمام تغییر و تحولاتی که دنیای رسانه از ۸۱ سال پیش تاکنون پشت سر گذاشته، رادیو همچنان زنده است و تنها تغییری که کرده، تعداد شبکههایی است که از آنها برنامه پخش میکند. امروزه چندین شبکه رادیویی با محتوا و زبانهای متنوع در دسترس مردم قرار دارند. رادیو امروز با هر وسیله ارتباطی و سرگرمی که در دست داریم به راحتی شنیدنی میشود و شاید همین در دسترس بودن بیش از حد است که باعث میشود برخی رادیو را نادیده بگیرند.
ایسنابه مناسبت ۸۱ سالگی رادیو، گفتوگویی داشته است با دوتن از پیشکسوتان صدا؛ بهروز رضوی، گوینده پیشکسوت رادیو و مجید حمزه ـ کارگردان که در ادامه این گفتوگوها را میخوانید. همچنین مصاحبه با مریم واعظپور، از گویندگان قدیمی رادیو، روز جمعه و در آستانه جشن تولد ۸۱ سالگی رادیو منتشر شد.
شرایط رادیو کجدار و مریض قابل قبول است

بهروز رضوی ـ گوینده پیشکسوت رادیو ـ با بیان اینکه در گذشته دامنه محدودیتها در رادیو محدودتر بود، میگوید، الان هم شرایط رادیو به صورت کجدار و مریض قابل قبول است و اوضاع رادیو در جاهای دیگر هم بهتر نیست.
بهروز رضوی در عین حال ادامه میدهد: رادیو در این دوره، شایستگی این مردم را دارد و خوب هم دارد کار میکند؛ البته ما بلندپروازیها و آرزوهایی داریم که به این چیزها رضایت نمیدهیم اما در حد کجدار و مریض و در حد متوسط قابل قبول است رادیوهای جاهای دیگر هم بهتر از این نیست.
رضوی درباره شروع کارش در رادیو یادآور می شود، «آذر ۴۷ استارت حضورم در رادیو را زدم، اما شروع کارم به صورت جدیتر از سال ۵۱ بوده است» و درباره اوضاع رادیو در گذشته توضیح میدهد: رادیو آن موقع هم مثل الان با شنوندگانش تعامل و بده بستان داشت. رادیو در آن سالها جوان بود. ممیزیهایی که همیشه وجود دارد آن زمان هم وجود داشت اما دامنهاش کمی محدودتر بود و اینگونه نبود که هر جا قدم بگذاری، انقلتی در آن باشد.
بهروز رضوی در پایان در توصیف رادیو این جمله را به کار میبرد: «رادیو همراه همیشه است.»
اژدهای هفتسری به اسم رادیو
