از دومین اثر ملی طبیعی ایران چه خبر؟
زمانی ماشینها با رد چرخ هایشان روی حوضچهها جولان میدادند و گردشگران سنگهای داغکرده را داخل آب میانداختند و تنی به آن میزدند. اما حالا اوضاع فرق کرده است، یک سال و چند ماه میشود که به بخش خصوصی واگذارش کردهاند و حالا ۱۰ متر مربع از حوضچههای پلکانی باداب سورت احیا شدهاند.
باداب سورت به دومین اثر طبیعی ایران معروف است. اسمش بعد از کوه دماوند در لیست آثار ملی به ثبت رسیده و فروردین ۱۳۹۹ به بخش خصوصی واگذار شده است. حالا باید پیمانکار برای نگهداری این محوطه طبیعی سالانه ۵۰۰ میلیون تومان بپردازد. ورودی مجموعه باداب سورت ۱۵ هزار تومان است و به گفته راهنمای آنجا باید حداقل روزی صد نفر از مجموعه دیدن کنند تا سالانه ۵۰۰ میلیون تومان تامین شود. در حال حاضر هم شرکتی که مزایده این مجموعه را برده، مدعی است که این مبلغ را درنمیآورد: «اصن باداب سورت صد بازدیدکننده نداره. شاید تو تعطیلات نوروز روزانه بین ۲۰۰ گردشگر از اینجا دیدن کنه اما تو روزای هفته یعنی از شنبه تا چهارشنبه بین ۳۰ تا ۵۰ نفر ازش دیدن میکنن. بعد از کرونا این مجموعه هم به معنای واقعی تعطیل شد. چون باداب سورت توی یه منطقه ییلاقیه و از آبان برف و بارون شروع میشه. عملا تا هفت فروردین تعطیله و کسی اینجا پیداش نمیشه. چرا دولت که ادعا میکنه متولی اینجاست باید سالانه ۵۰۰ میلیون تومن بگیره؟ دولت باید یه چیزی هم برای نگهداری از اینجا بده. این منطقه، ملی محسوب میشه و باید برای نگهداریش هزینه بشه، نه اینکه ازش پول دربیارن.» این حرفها را راهنمای باداب سورت به ایسنا میگوید. مهندسی کشاورزی خوانده و به عنوان شغل دوم مشغول به کار است. برای این کار حقوق یک کارگر را میگیرد و ۲۴ ساعت هم در ارتفاع میماند.
سه نفری میشوند که سعی میکنند باداب سورت را تنها نگذارند و هر شب یک نفر در ارتفاعات میماند اما روزها هر سه نفر مشغول کارند و کار در حد حفاظت و احیا پیش میرود: «پارسال ۱۰ متر مربع از حوضچههای پلکانی رو احیا کردیم و امسالم داریم تلاش میکنیم ۲۵ متر مربع دیگه از حوضچهها رو احیا کنیم که این کار به آب و شرایط اقلیمی گرم نیاز داره تا رسوبها با بخار آب تشکیل بشه. وقتی شدت باد زیاد یا هوا سرد باشه اصلا رسوبی تشکیل نمیشه. یه وقتی ماشینا اینجا جولون میدادن و آفرود میکردن که همین کارا باعث شد آب تغییر مسیر بده و حوضچهها آسیب ببینن یا اصلا تشکیل نشن. شما ببین حتی حوضچههایی که خشک شدن نشون میدن که مسیر آب تغییر کرده. تعداد پلههایی که توش آب جمع شده خیلی زیادن و حجم آب جوابگوی احیای حوضچهها نیست. شوری آب هم خیلی زیاده.»
