حمله روسیه به اوکراین درحالی برای سیزدهمین روز متوالی ادامه دارد که سومین دور مذاکرات صلح بین هیاتهای روسیه و اوکراین در روز دوشنبه پیشرفت اندکی داشت اما به راهحل قطعی منجر نشد.
به گزارش ایسنا، روسیه چهار شرط برای توقف حملهها در اوکراین اعلام کرده است که شامل توقف اقدام نظامی از سوی اوکراین، تغییر قانون اساسی، به رسمیت شناختن کریمه به عنوان بخشی از خاک روسیه و به رسمیت شناختن استقلال جدایی طلبان دونستک و لوهانسک است.
الکساندر کوبراکوف، وزیر زیرساخت اوکراین گفته است که از زمان حمله روسیه به این کشور حدود ۱۰ میلیارد دلار به زیرساختها خسارت وارد شده است.
فرانچسکو روکا، رئیس فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر طی یک نشست خبری در ژنو پیشبینی کرد که «درگیری در اوکراین به بزرگترین وضعیت اضطراری بشردوستانه در اروپا برای سالهای آینده تبدیل میشود.جابهجاییها و نیازها گسترده هستند و این نیازها هم در داخل اوکراین و هم در خارج از آن، اضافه خواهند شد. میلیونها نفری که در اوکراین ماندهاند نیاز فوری به آب آشامیدنی و غذا دارند. با صعب العبور بودن جادهها، قطع شبکههای آب و برق، مردم به مراقبتهای فوری پزشکی، دارو ، آب پاکیزه و سرپناه نیاز مبرم دارند.
وزارت دفاع روسیه از باز کردن دالانهای بشردوستانه برای فراهم شدن امکان تخلیه غیرنظامیان از پنج شهر بزرگ اوکراین، کییف، پایتخت و چهار شهر چرنیهیف، سومی، خارکیف و ماریوپل برای خروج غیرنظامیانخبر داد.
وزارت دفاع روسیه در بیانیه خود یادآور شده است که نیروهای نظامی مستقر در اوکراین از ساعت هفت صبح امروز به وقت گرینویچ «رژیم سکوت» را که به آتشبس اشاره دارد، رعایت کردهاند.
رئیس جمهوری سابق اوکراین به زلنسکی تاکید کرد تا به هر قیمتی که شده به خونریزیها در کشورش پایان داده و به دنبال یک توافق صلح باشد. این رئیس جمهوری سابق اوکراین در ۲۲ فوریه ۲۰۱۴ در پی اعتراضات خیابانی علیه دولت کییف و وخیم شدن اوضاع داخلی اوکراین با رای پارلمان این کشور از سمت ریاست جمهوری برکنار شد و اکنون در روسیه به سر میبرد.
با ادامه جنگ در اوکراین، پنتاگون گزارشهایی مبنی بر اینکه “روسیه در تلاش است تا شبهنظامیان سوری را وارد نبرد در اوکراین کند”، تایید کرد. سخنگوی پنتاگون تایید کرد که روسیه در حال استخدام “شبهنظامیان سوری” با تجربه در جنگهای چریکی و شهری برای جنگ در اوکراین است.
معاون دبیرکل سازمان ملل در امور حقوق بشر گفت، سازمان ملل به دنبال یک سیستم با ثبات ارتباطی با طرفهای درگیر در جنگ اوکراین است تا بتواند کمکهای بشردوستانه را به این کشور ارسال کند.
آمریکا تمایل دارد تا به شخصه و به تنهایی بر واردات نفتی روسیه و بدون در نظر گرفتن متحدانش در ناتو اقدام کند. رئیس جمهوری آمریکا در کنفرانس ویدئویی با مسئولان ارشد فرانسه، آلمان و انگلیس در حالی صبحت کرد که دولت واشنگتن همچنان به دنبال حمایت این سه کشور برای ممنوعیت واردات نفت روسیه است.
فرمانده ارشد سابق نیروی زمینی ارتش آمریکا در اروپا گفت، معتقد است که نیروهای روسی نمیتوانند کییف، پایتخت اوکراین را به دلیل وسعت بسیار زیاد این شهر و مقاومت دیده شده هم از طرف ارتش اوکراین و هم از سوی شهروندانش تصرف کنند.
نینا خروشچف، نوه خروشچف از رهبران اسبق اتحاد جماهیر شوروی، ولادیمیر پوتین را دیکتاتوری توصیف میکند که با واقعیت بیگانه است و در کهکشان دیگری سیر میکند. نوه رهبر سابق شوروی که استاد علوم سیاسی است به بررسی شخصیت و انگیزههای پوتین در حمله به اوکراین میپردازد.
یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا گفت ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، هفته گذشته به فرودگاهی نامشخص در نزدیکی مرزهای اوکراین رفته است تا از تلاشهای چند ملیتی برای ارسال سلاح به اوکراین بازدید کند. این فرودگاه به مرکزی برای ارسال محمولههای سلاح به اوکراین تبدیل شده است.
نظرسنجی تازه منتشر شده نشان داد که بهرغم حمله نظامی مرگبار روسیه به اوکراین، اکثر اوکراینیها به توانایی خود برای دفاع از کشورشان باور دارند. این نظرسنجی نشان داد که ۸۲ درصد از اوکراینیها معتقدند میتوانند حملات روسیه را دفع کنند، هشت درصد اعلام کردند که مطمئن نیستند بتوانند این کار را انجام دهند و ۱۰ درصد گفتند نظر دادن در این باره خیلی دشوار است.
نماینده دائم امارات در سازمان ملل اعلام کرد که راهحل اساسی برای بحران انسانی در اوکراین مستلزم خویشتنداری، آتشبس فوری و پایبندی روسیه و اوکراین به حقوق و قوانین بینالمللی است.
سخنگوی پنتاگون اعلام کرد، وزارت دفاع آمریکا از آمریکاییها میخواهد برای جنگ به اوکراین نروند و داوطلبان خارجی بالقوه را ترغیب میکند تا در عوض به خیریههایی که برای تامین کمکهای بشردوستانه تلاش میکنند، کمک کنند.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد اعلام کرد که ۷.۵ میلیون کودک اوکراینی به دنبال حمله روسیه به کشورشان، با تهدیدات فوری و حقیقی روبهرو هستند. این نهاد بشردوستانه از شورای امنیت خواست تعهدات اوکراین و روسیه در زمینه حفاظت از غیرنظامیان خصوصا کودکان را به آنها یادآوری کند.
سخنگوی کاخ سفید گفت که اگر پکن به تحریمهای آمریکا علیه روسیه پایبند نباشد، آمریکا دست به اقداماتی علیه چین خواهد زد. او گفت: تاکنون شاهد بودهایم چین به تحریمها پایبند بوده است. آنها در نشست شورای امنیت سازمان ملل رای ممتنع داده و اظهاراتی درباره تمامیت راضی و استقلال اوکراین داشتهاند. اگر آنها تحریمها را رعایت نکنند، ما گامهایی برمیداریم اما فعلا تا امروز شاهد چیزی نبودهایم.
وزیر امور خارجه سوریه با تاکید بر اینکه کشورش در کنار روسیه است، گفت غرب به حمایت از نازیهای جدید در اوکراین و گروههای تروریستی برای اجرای دستورکارهای سیاسی و سلطه بر جهان ادامه میدهد.
مقامات انگلیس لایحهای را مطرح کردهاند که هدفش سرکوب “پولهای کثیف” و “بستن دست و پای” ولادیمیر پوتین با سختگیری کردن در قبال استفاده نزدیکان وی از لندن به عنوان زمین بازی خودشان است.
براساس پایگاه داده جهانی نظارت بر تحریمها، از زمانی که ولادیمیر پوتین دستور اعزام نیرو به اوکراین را صادر کرد، مسکو در کمتر از دو هفته تحت ۲۷۷۸ تحریم جدید قرار گرفت و مجموع تحریمها علیه روسیه را به رقم ۵۵۳۲ رسانده است.
منابع خبری از دیدار وزرای خارجه آمریکا در لتونی و گفتوگوی آنها درباره اوکراین خبر دادند. آنتونی بلینکن در سخنانی پس از این دیدار اظهار کرد: هر ابتکار عملی که هدف آن توقف جنگ بوده و با اصول آمریکا، ناتو و اروپا که بر احترام به استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تاکید دارند، سازگار باشد، مورد استقبال قرار خواهد گرفت.
میخائیل خودورکوفسکی، یک سرمایهدار روسی ساکن تبعید که زمانی به عنوان ثروتمندترین مرد در روسیه مطرح بود، گفت حمله ولادیمیر پوتین به اوکراین منجر به این شده که شانس وی برای باقی ماندن در قدرت “به میزان چشمگیری” کاهش یابد. او بیان کرد: “متقاعد شدهام که زمان چندانی برای ولادیمیر پوتین باقی نمانده است. شاید یک سال، شاید سه سال. امروز ما دیگر همچون یک هفته پیش فکر نمیکنیم که او یک دهه دیگر در قدرت باشد.”
وزیر امور خارجه سابق روسیه گفته است، پوتین “دیوانه” نیست و به عمد از تسلیحات اتمی علیه غرب استفاده نمیکند. او گفت، رئیس جمهوری روسیه آدمی منطقی است، اما بر اساس اطلاعات نادرست ارتش روسیه فعالیت میکند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا در مصاحبهای با شبکه بیبیسی گفت: میدانم که تئوریها و گمانهزنیهای بسیاری پیرامون اینکه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه از نظر روانی بیثبات است، وجود دارد. اما اینطور نیست، بلکه او فردی سرد، سرسخت و حیلهگر است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین شامگاه دوشنبه در پیامی ویدیویی از دفتر کارش گفت: «اکنون میخواهم چیزی بگویم. من اینجا هستم. من در کییف ماندهام. در خیابان بانکووا. من پنهان نشدهام و از هیچکس هم نمیترسم، حال این جنگ میهنپرستانه ما هر چقدر میخواهد طول بکشد. من اینجا هستم، اینجا مال من است و آن را رها نمیکنم.»
قانونگذاران آمریکایی از جو بایدن، رئیس جمهوری این کشور خواستهاند تا روند انتقال این جنگندهها از لهستان و دیگری کشورهای ناتو و شرق اروپا به اوکراین را تسهیل کند.
مسکو درباره «عواقب فاجعهبار» اعمال تحریم نفت روسیه که از سوی واشنگتن و اتحادیه اروپا بهعنوان اقدامی بیشتر علیه این کشور مورد بحث قرار گرفت، هشدار داد.
الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه گفت: «کاملا بدیهی است که امتناع از خرید نفت روسیه عواقب فاجعهباری برای بازار جهانی خواهد داشت.»
دولت آلمان اعلام کرد، برلین روز جمعه میزان نشست مجازی وزرای کشاوری کشورهای گروه هفت خواهد بود تا درباره تاثیر حمله روسیه به اوکراین روی امنیت غذایی جهانی و بهترین راه تثبیت بازارهای غذایی رایزنی کنند.
یک مقام نظامی ارشد آمریکایی مدعی شد، روسیه تقریبا ۱۰۰ درصد از ۱۵۰ هزار نیرویی را که پیشاز آغاز حمله به اوکراین، در مرزهای این کشور مستقر کرده بود، اکنون وارد اوکراین کرده است.
سفیر چین در سازمان ملل، گفت: پکن از آمریکا، ناتو و اتحادیه اروپا میخواهد با روسیه بر اساس مبانی برابر گفتوگو کرده و به نگرانیهای امنیتی مسکو توجه کنند.
پسکوف در بیانیهای مطبوعاتی اعلام کرد که روسیه از اوکراین میخواهد تا فعالیتهای نظامی خود را متوقف کند، حاکمیت روسیه بر کریمه و استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را به رسمیت بشناسد. اصلاحاتی را در قانون اساسی خود ایجاد کنند که بر اساس آن اوکراین از هرگونه آرزوی عضویت در هر ائتلافی چشم پوشی میکند».