نخستین پروانه بهرهبرداری گردشگری زعفران کشور در زاوه خراسان رضوی صادر شد
تربتحیدریه- ایرنا- رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تربتحیدریه گفت: نخستین پروانه بهرهبرداری گردشگری کشاورزی کشور با رویکرد زعفران در شهرستان زاوه واقع در مرکز استان خراسان رضوی صادر شد.
علی محمدی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پروانه یاد شده برای کارآفرین بخش خصوصی و در زمینی به وسعت نزدیک به ۷۰ هزار متر مربع با مشارکت و هماهنگی اداره جهاد کشاورزی صادر شده است.
وی بیان کرد: بر این اساس صاحب پروانه مجاز است علاوه بر زمینهسازی برای حضور گردشگران در اراضی زیر کشت زعفران، اقدام به تاسیس کارگاههای گل پرکنی، خشککردن و بستهبندی این محصول ارزشمند کند.
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تربتحیدریه افزود: شهرستان زاوه با ۱۲ هزار و ۶۰۰ هکتار و تربتحیدریه با هشت هزار و ۸۰۰ هکتار زمین ثبت شده کشت زعفران، دارای بیشترین سطح کشت این محصول در ایران و حتی جهان هستند و به همین دلیل گردشگری کشاورزی یکی از فرصتها و ظرفیتهای بی بدیل در سطح این منطقه به شمار میرود.
محمدی تصریح کرد: در قالب این گونه طرحهای گردشگری علاوه بر ایجاد تعامل کشاورز و گردشگر، تجربه فعالیتهای کشاورزی، دامداری، خدماتی و پذیرایی سنتی نیز در معرض دید گردشگران قرار گرفته و تبادل دانش و تجربه صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه گردشگری کشاورزی بهعنوان یکی از شاخههای نوین گردشگری ارتباط عمیق و مستقیم با محیط روستایی دارد، گفت: با بهرهگیری از فعالیتهای متنوع کشاورزی میتوان شاهد توسعه پایدار در آن منطقه بود و اکنون در شهرستان تربتحیدریه سه مجوز گردشگری کشاورزی با محوریت زعفران در دست اقدام است.
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تربت حیدریه اضافه کرد: باوجود اینکه حوزه گردشگری زعفران نوپا و طی سالهای اخیر رشد و نمو یافته است؛ در فصل برداشت امسال مقارن با فصل پاییز گذشته بیش از ۳۵۰ گردشگر ایرانی و خارجی در قالب ۲۴ گروه از مزارع منطقه در سطح شهرها و روستاهای تربتحیدریه و زاوه دیدن کردند.
وی تصریح کرد: مجموعه این عوامل باعث رشد اقتصادی برخی روستاهای منطقه شده و به ایجاد مشاغل پایدار و ارزش افزوده و رشد درآمد سرانه روستاییان منجر خواهد شد.
محمدی گفت: در شهرستان زاوه ۹۰ جاذبه تاریخی و گردشگری وجود دارد که تاکنون ۲۰ مورد آن در فهرست آثار ملی ثبت شده است، ضمن اینکه مزیت های منحصر به فردی دارد که از جمله آن می توان به روستای “سهلآباد” به عنوان روستای هنر “نمدمالی” خراسان رضوی اشاره کرد.
به گزارش ایرنا؛ فصل برداشت زعفران در تربتحیدریه و حومه به ترتیب در سه اقلیم سرد شامل جلگه رخ، معتدل شامل بخش مرکزی و شهرستان زاوه و گرم شامل شهرستان مهولات با گونه های مختلف از ۱۵ مهر آغاز و تا اواخر آبان و بعضا آذرماه ادامه دارد.
شهرستان زاوه که تا سال ۱۳۸۷ یکی از بخشهای تابعه تربتحیدریه بود از ۲ بخش مرکزی و سلیمان با ۷۲ روستا و ۶۱ هزار نفر جمعیت تشکیل شده است و توانمندی اصلی اقتصاد آن در حوزه کشاورزی است.
استانهای خراسان رضوی و جنوبی به لحاظ کیفیت و کمیت ؛ پیشتاز تولید زعفران جهان هستند.