مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، از برگزاری برنامههای متنوع هفته کتاب در سراسر کشور با مشارکت مراکز استانها خبر داد و گفت: این میزان مشارکت به معنای شکلگیری جریان خروج هفته کتاب از قالب دولتی است؛ طوری که امسال ۸۰۰ برنامه برای هفته کتاب در نظر گرفته شدهاند.
به گزارش خبرنگار اطلاعات، نشست خبری بیستوهشتمین دوره هفته کتاب با حضور ایوب دهقانکار مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، احمدزاده معاون سیاسی امنیتی استانداری استان فارس، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، مسؤولان اداره کل کتابخانههای عمومی استان فارس و همچنین معاونان مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، روز گذشته در تالار عاشوری مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
دهقانکار درباره اقدامات و برنامههای سازمانها و نهادها برای هفته کتاب توضیح داد: علاوهبر مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران بهعنوان مجری برنامههای هفته کتاب، مجموعهها و نهادهای متنوع و متکثر، برنامههای قابلتوجهی برای این هفته پیشبینی کردهاند؛ ازجمله ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مراکز استانها، و وزارتخانههای مختلف، همچنین انجمنها، تشکلها و اشخاص حقیقی برنامههای متنوعی را برگزار میکنند و مجموعا در استانها بیش از ۸۰۰ برنامه پیشبینی شدهاند.
وی با اشاره به رویکردهای مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در هفته کتاب ادامه داد: تشکیل کمیته محتوایی، ویژگی بارز هفته کتاب امسال است و چند رویکرد در هفته کتاب در این کمیته تعریف شدهاند. نخست اشتراکسازی که براساس این رویکرد با توجه به شأن اجرایی مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، تلاش شده تا از ظرفیت سایر نهادها برای برگزاری برنامههای هفته کتاب استفاده شود. ظرفیتسنجی، دیگر رویکرد این کمیته است که براساس آن، تلاش شده تا ضمن شناسایی ظرفیتها، ظرفیتسازیهایی نیز انجام شود. در نهایت گفتمانسازی با هدف ایجاد موج و جریانسازی برنامههای هفته کتاب در طول سال، رویکرد دیگری است که براساس آن، دنبال تبدیل ظرفیتهای بالقوه به بالفعل و ترسیم چشماندازها کوتاه و بلندمدت هستیم.
دهقانکار با اشاره به تأثیرگذاری ویروس کرونا بر برنامههای هفته کتاب، گفت: هرچند پیشبینی میشد ویروس کرونا موجب کاهش میزان مشارکت و استقبال از هفته کتاب شود اما خوشبختانه برخلاف این پیشبینی میزان مشارکتها بسیار قابلتوجه بودهاست. تأثیرگذاری ویروس کرونا نباید بهعنوان تهدید برای تغییر ارزشها یعنی اهمیت و جایگاه کتاب و کتابخوانی، تلقی شود؛ بلکه این ویروس فقط باعث تغییر روشها و ابزارهاست. انجمنهای صنفی، تشکلها و گروههای مردمی فعال در حوزه ترویج کتابخوانی، فعالانه و خودجوش در این هفته حضور خواهند داشت. این میزان مشارکت به معنای شکلگیری جریان خروج هفته کتاب از قالب یک رویداد دولتی است.
مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: اکثر برنامههای هفته کتاب در قالب مجازی با حضور حداقل افراد و رعایت حداکثری پروتکلهای بهداشتی، برگزار خواهد شد. گستردهترین برنامه هفته کتاب، اجرای طرح پاییزه کتاب است. با توجه به برگزاری مطلوب تابستانه کتاب، شاهد افزایش میزان مشارکت کتابفروشان در طرح پاییزه هستیم، طوری که ۱۰۵ کتابفروشی جدید به طرحهای حمایتی پیوستهاند. امیدواریم در آینده نیز کتابفروشیهای بیشتری به این طرح بپیوندند. تاکنون در مجموع ۸۲۰ کتابفروش در طرح پاییزه مشارکت کردهاند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اهدای کتاب به کتابخانههای علامه طباطبایی و آیت الله سیستانی، از برگزاری ۳۳ نشست تخصصی با بیش از ۹۰ سخنران، افتتاح مرکز اسناد مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران خبر داد و افزود: افتتاح هفته کتاب در شیراز، پایتخت کتاب ایران با همراهی قابلتوجه مدیرکل و معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس ۲۴ آبانماه، روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار برگزار خواهد شد.
دهقانکار در بخش پرسش و پاسخ اهالی رسانه و در پاسخ به خبرنگاران درباره برگزاری نمایشگاههای کتاب توضیح داد: برگزاری نمایشگاه کتاب چه در تهران و چه در سایر استانها صرفاً منوط به نظر ستاد ملی مقابله با کرونا خواهدبود. اگر ستاد مقابله با کرونا مصلحت بداند که برخی از استانها از ویروس کرونا امن و ایمن هستند، نمایشگاه کتاب به شکل فیزیکی در آن استانها برگزار خواهد شد و گرنه به شکل مجازی
خواهند بود. وی درباره نمایشگاه مجازی گفت: هفته پس از اتمام بیستوهشتمین دوره هفته کتاب، اطلاعرسانیهای مستمر و منظمی درباره برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب انجام خواهد شد؛ کمااینکه در حال حاضر شرایط اولیه ثبتنام ناشران برای شرکت در نمایشگاه مجازی کتاب تهران اعلام شدهاست.
دهقانکار تأکید کرد: عامل پیروزی در آینده، عبرتگرفتن از گذشته است. با فرایند ادغام و جابجایی مؤسسات خانه کتاب ادبیات ایران، آرشیو ارزشمندی از ویدیوها، اسناد و مدارکی به جا ماندهاست که میتواند در برنامهریزیهای آینده به عملکرد این مؤسسات کمک کند. این اسناد در مرکز آرشیو مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران نگهداری خواهند شد.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: سرانه مطالعه طبق آخرین آمار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ??دقیقه است. برخی معتقدند که مردم ایران، کتابخوان نیستند اما من این نظر را قبول ندارم؛ چراکه مردم ایران بر طبق پیشینه تاریخی و دینی با کتاب بیگانه نیستند. نکته مورد توجه این است که کتاب در تمامی نقاط کشور بهشکل یکسان و دردسترس قرار ندارد، پس باید تلاش بکنیم که کتاب را به شیوهای آسانتر و دسترسپذیرتر در اختیار مردم ایران قرار بدهیم.
وی به پرسش خبرنگار اطلاعات که چه برنامهها و تمهیداتی برای حمایت از فروش اینترنتی کتاب در کشور با توجه به این نکته که بسیاری از شهرها و حتی روستاها فاقد کتابفروشی هستند اندیشیدهاید؟ پاسخ داد: درباره سیاستگذاریهای مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برای ارتقای فروش اینترنتی و دسترسی مردم کشور به کتاب، چند فعالیت صورت گرفته است؛ از جمله برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب که فرصتی است برای معرفی کتاب و استفاده از ظرفیتهای موجود به علاقهمندان این حوزه که امکان حضور در نمایشگاه فیزیکی کتاب تهران را
ندارند.
مورد دیگر، با توجه به تجربه خوبی که در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مصادف با تعطیلات سال نو صورت گرفت، پویشی بود که با مشارکت پلتفرمهای کتابمحور بهراه افتاد و در این پویش، ۲۳۶ هزار نسخه کتاب توسط مردم خریداری شد. در تلاش هستیم تا با انجام اینگونه فعالیتها خلاء دسترسی مردم به کتاب و کتابخوانی را جبران کنیم.