ویلیام برنز، معاون پیشین وزارت خارجه امریکا، به عنوان گزینه پیشنهادی جو بایدن، رییسجمهور منتخب برای هدایت سازمان CIAمعرفی شد. گفته میشود این نخستینبار است که یک دیپلمات ارشد مدیریت سازمان جاسوسی CIA را برعهده میگیرد. اما داستان سوابق حرفهای این دیپلمات دستکمی از یک رمان دلهرهآور جاسوسی ندارد. کمتر نقطه بحرانی در چهل سال گذشته وجود دارد که ردپایی از ویلیام برنز، در مقام دیپلمات امریکایی در آن پیدا نشود. او سفیر امریکا در اردن و روسیه بود و سه سال به عنوان نفر دوم وزارت خارجه امریکا خدمت کرده است. او نماینده امریکا در مذاکرات محرمانه تهران و واشنگتن در مسقط پایتخت عمان بود، از واپسین دیپلماتهای امریکایی بود که رسما به دمشق سفر کرد، نقش محوری در هماهنگی واشنگتن با متحدان در سرنگونی معمر قذافی، رهبر پیشین لیبی داشت، ریاست مهمترین ماموریت دیپلماتیک امریکا در جهان را در مسکو برعهده داشت و برای چهار رییسجمهور، متوالی از جمهوریخواه و دموکرات، خدمت کرد. جو بایدن در بیانیه خود برای معرفی ویلیام برنز به عنوان گزینهاش برای ریاست سازمان جاسوسی خارجی امریکا نوشته است:«بیل برنز یک دیپلمات مثالزدنی است که دههها در سراسر جهان برای امن و ایمن نگه داشتن مردم و کشور ما تجربه جمع کرده است… او با من همعقیده است که اطلاعات و امنیت باید غیرسیاسی باقی بماند و ماموران اطلاعاتی ملت ما سزاوار احترام و تحسین هستند.
مذاکره در کانال محرمانه
برنز با همراهی جیک سولیوان که او هم در هفتههای گذشته به عنوان مشاور امنیت ملی رییسجمهور بعدی امریکا معرفی شده است، سال ۲۰۱۳ مسوول مذاکرات محرمانه با جمهوری اسلامی ایران درخصوص برنامه هستهای ایران در عمان بود، مذاکراتی که نهایتا دو سال بعد به امضای برجام میان ایران و ۶ قدرت جهانی منجر شد. او همچنین رییس هیت مذاکره کننده امریکا در مذاکرات ایران و ۱+۵ بود که همتای او در هیات ایرانی سعید جلیلی دبیر وقت شواری عالی امنیت ملی محسوب میشد. برنز بعد از آنکه از وزارت خارجه امریکا بازنشسته شد، ریاست موسسه آموزشی «موقوفه کارنگی برای صلح بینالمللی» را برعهده گرفت. ملوین گودمن، تحلیلگر پیشین آژانس اطلاعات مرکزی امریکا در یک مقاله با اشاره به سوابق برنز نوشته است: «انتصاب نیکولاس برنز یک سیگنال یک پیام جدی به جهان میفرستد که در امریکا بار دیگر خدمات عمومی [به جای خدمت به منافع شخصی] در امریکا احیا شده است، این برای همه ساختار اطلاعاتی و امنیتی امریکا مهم است و نه فقط سازمان سیا.»
ویلیام برنز،گزینه جو بایدن برای ریاست آژانس اطلاعات مرکزی امریکا میگوید، نخستین ماموریت مهمش به عنوان یک کارمند دون پایه سفارت امریکا در اردن، انتقال تجهیزات جاسوسی از امان به بغداد بوده است. برنز خاطره اولین ماموریت محرمانهاش برای دستگاه دیپلماسی امریکا را بارها برای رسانهها تعریف کرده و به تازگی آن را در کتاب «گفتوگوهای پشتپرده (کانال پشتی) » با جزییات شرح داده است. ماجرا این است که برنز، درست همزمان با سالهای(هشت) جنگ تحمیلی عراق علیه ایران به عنوان کارمند سفارت امریکا در اردن، داوطلب ارسال تجهیزات ارتباطی و اسناد به صورت محرمانه به بغداد میشود. سفیر وقت امریکا یک خودرو دراختیار او میگذارد و به او میگوید که سبیل مرزبانهای اردنی را چرب کرده است که او بتواند با مدارک تقلبی از مرز عبور کند و محموله محرمانهاش را به سفارت امریکا در عراق برساند. اما بعد از چند ساعت رانندگی، در آستانه عبور از مرز، نیروهای اردنی او را بازداشت کرده و تمامی تجهیزات ارتباطی و خودرو را توقیف میکنند. برنز بعد از دو روز بازداشت توسط سفارت امریکا آزاد میشود، اما تجهیزات، اسناد و خودرویش ضبط شدند. نخستین ماموریت مهم و محرمانه ویلیام برنز با شکست مواجه شد، اما او تا سالها بعد، یکی از گزینههای اصلی مقامهای دستگاه سیاسی امریکا برای ماموریتها سخت و محرمانه بود.
آخرین بازمانده ایران-کنترا
او بعد از اردن به شورای امنیت ملی امریکا مامور شد. همان زمان، یک عملیات محرمانه و پیچیده دیگر که یک راس آن به جنگ عراق علیه ایران، یک راس کمکهای نظامی به اسراییل و یک راس مبارزه با کمونیسم در امریکای جنوبی میرسید در جریان بود. وقتی این عملیات محرمانه لو رفت، برنز هم جزو کسانی بود که در معرض پاکسازی قرار داشت. اما این بار هم نجات یافت. ویلیام برنز میگوید، در رسوایی مشهور ایران-کنترا که به پاکسازی عمیق در دستگاه مشاوره امنیت ملی رییسجمهور امریکا منجر شد، نقشی نداشته است. جان پویندکستر، مشاور وقت امنیت ملی رونالد ریگان از کار برکنار شد و تقریبا تمامی زیردستانش در شورای امنیت ملی اخراج شدند. ویلیام برنز میگوید، آنقدر مقامش پایین بوده که کسی کاری به کار او نداشت. وقتی کالین پاول به عنوان مشاور امنیت ملی بوش پدر انتخاب شد، برنز ارتقای مقام یافت و به عنوان رییس اداره خاورمیانه شورای امنیت ملی منصوب شد. اعتماد کالین پاول به او در شورای امنیت ملی، باعث شد که به برنز به سرعت پلههای ترقی را بالا برود. درحالی که برای یک دیپلمات عادی امریکایی دستکم ۲۰ سال تجربه لازم است که به مقامهای ارشد مدیریتی در وزارت خارجه برسند، او با ۱۰سال سابقه، آنهم در یک دولت جمهوریخواه به مقام دستیاری وزیر خارجه در دولت بیل کلینتون رسید و به عنوان مشاور ارشد برای دو وزیر خارجه، وارن کریستوفر و مادلین آلبرایت خدمت کرد.
آخرین مامور در سوریه
ویلیام برنز بر زبانهای روسی و عربی تسلط کامل دارد. یک سال پیش از آغاز بحران سوریه، ویلیام برنز واپسین دیپلمات ارشد امریکایی بود که در سفری رسمی به سوریه، مذاکرات امنیتی با بشار اسد، رییسجمهور سوریه را آغاز کرد. برنز از طرف اوباما برای بشار اسد پیام برده بود که امریکا آمادگی دارد تا سفارت خود را بعد از ۵ سال در دمشق بازگشایی کند و در مورد افزایش همکاریهای امنیتی با دمشق مذاکره کرده بود. فوریه ۲۰۱۰ برنز پس از دیدار با بشار اسد گفته بود:«در دیدار با بشار اسد، رییسجمهور سوریه امیدوار شدم که میتوانیم برای پیشرفت در منافع مشترک دو کشور همکاری کنیم.» برخلاف امیدهایی که برنز در اظهاراتش بعد از دیدار با رییسجمهور سوریه اظهار کرده بود، درست یک سال بعد از این دیدار، جنگ داخلی در سوریه آغاز شد. در این مدت نه تنها روابط دمشق و واشنگتن بهبود نیافت بلکه با آغاز جنگ داخلی در سوریه، امریکا عملا حمایت از گروههای مسلح مخالف دولت از جمله گروههای افراطگرا را برای سرنگونی اسد آغاز کرد.
انتقادها از انتخاب فردی از خارج سازمان
با وجود سوابق طولانی ویلیام برنز، او نخستین گزینه بایدن برای هدایت آژانس بدنام اطلاعات مرکزی امریکا (CIA) نبود. رییس قبلی سازمان جینا هسپل از جاسوسان سابقهدار CIA بود که نامش با مشارکت در ترویج شکنجه در این سازمان گره خورده بود. پیش از هسپل، مایک پمپئو ریاست سازمان CIA را برعهده داشت که بعدا به عنوان وزیر خارجه امریکا منصوب شد. با این حال مایک پمپئو، قبل از ورود به سازمان سیا سابقه دیپلماتیک نداشت. به نوشته دیوید ایگناتیوس، خبرنگار ارشد روزنامه واشنگتن پست در میان نخبگان این سازمان جاسوسی، این انتظار وجود داشت که بایدن گزینههایی با سابقه بیشتر در میان همتایانشان را به ریاست CIA بگمارد. به نوشته واشنگتن پست، مایکل مورل، تحلیلگر ارشد این سازمان جاسوسی که برای مدتی مسوولیت سرپرسی سازمان را برعهده داشت، اصلیترین گزینه پیشنهادی پیشکسوتان CIA به دولت جدید بود. ایگناتیوس مینویسد که انتخاب یک دیپلمات به جای یک جاسوس با سابقه برای جانشینی رییس پیشین، جینا هسپل که از میان جاسوسان بدنام سازمان انتخاب شده بود، بسیاری از قدیمیهای CIA را ناامید کرده است. آنها امیدوار بودند که فردی آشنا با ساز وکار و ساختار این سازمان جاسوسی بتواند بر «بازسازی» آن برای قرن بیست و یکم نظارت کند. به نوشته سیانان مورل هم مانند جینا هسپل رییس کنونی سیا متهم است که از برنامه استفاده از شکنجه در سازمان سیا حمایت کرده و به همین دلیل بسیاری از سیاستمداران دموکرات، مخالف انتخاب او به مقام ریاست این سازمان جاسوسی بودند. واشنگتن پست مینویسد، بایدن از ابتدا علاقهمند بوده که فردی از بیرون نهاد جاسوسی را در مقام ریاست آن بگذارد تا مدیری با قضاوت در دیدگاه مستقل بر عملکرد این سازمان نظارت کند.گفته میشود که نخستین گزینه او برای ریاست CIA توماس ئی دانیلون، یکی از مشاوران امنیت ملی باراک اوباما، رییسجمهور پیشین بود. دانیلون از دوستان نزدیک بایدن است اما حاضر به پذیرش این مسوولیت نشده است. گزینه دیگر بایدن برای ریاست آژانس اطلاعات مرکزی امریکا دیوید کوهن، مقام ارشد وزارت خزانهداری امریکا بود که پیش از این در دوران اوباما دو سال به عنوان معاون این سازمان خدمت کرده بود.
آنچه سیاستمداران ارشد امریکایی
در مورد برنز میگویند
هیلاری کلینتون، وزیر خارجه پیشین امریکا ویلیام برنز را «صندوقچه اسرار دیپلماسی امریکا» توصیف میکند. برنز سال ۲۰۱۶ یکی از گزینههای اصلی هیلاری کلینتون، نامزد وقت انتخابات ریاستجمهوری برای تصدی مقام وزارت خارجه، بود. جان کری، وزیر خارجه پیشین امریکا که او را به عنوان نفر دوم وزارت خارجه برگزید و او را «دیپلمات دیپلماتها» توصیف کرده است در مورد او میگوید:«بیل برنز، استاندارد طلایی ساکت باش و سرت رو پایین بنداز و کارت را بکن در حوزه دیپلماسی است.» تعریف و تمجیدهای اینچنینی از ویلیام برنز فقط مختص دموکراتها نیست. همکاران جمهوریخواه او نیز، او را به عنوان یک فرد قابل اعتماد و پرکار میشناسند. جیمز بیکر، وزیر خارجه بوش پدر او را «یک کارمند دولتی بینظیر» توصیف میکند که «حقیقت را بدون پرخاشگری برای قدرتمندان بیان میکند.» بیکر در مورد برنز میگوید:«او فردی ایدئولوژیک نیست و همه به او اطمینان دارند.» ریچارد آرمیتاژ، معاون وزیر خارجه در دوران جورج بوش میگوید:«آنچه باعث میشود بیل به یک شخصیت ویژه بدل شود، آرامش، غیرهیجانی بودن و میزان دانش اوست که بر مبنای یک بنیان پولادین بنا شده است. او یک آدم اصولگراست که تسلیم مصلحتها نمیشود.»
منتقد ترامپ
ویلیام برنز از زمان ورودش به حرفه سیاست خارجی در سال ۱۹۸۱ تا سال ۲۰۱۴ که با ۳۳ سال سابقه خدمت بازنشسته شد بدون توجه به حزب رییسجمهور حاکم، مسوولیتهای مهمی در وزارت خارجه امریکا داشت. با این حال برنز از منتقدان سیاست خارجی دولت ترامپ محسوب میشد. او سال گذشته در مصاحبهای با شبکه خبری پیبیاس در مورد سیاست خارجی دولت ترامپ گفته بود:«من فکر میکنم ما در حال کندن چالهای عمیق برای خودمان هستیم. به نظرم وقتی که از کندن دست برداریم(که فکر میکنم این کار را بکنیم و امیدوارم خیلی زود) و دوباره بالا برگردیم، میبینیم که چشمانداز اطرافمان به شدت علیه منافع و ارزشهای ما تقویت شده است چراکه دشمنان و رقبای ما از این وضع بهرهبرداری کردهاند.» بیل برنز ۳ هفته پیش همراه با چندین دیپلمات ارشد پیشین امریکایی نامهای را به مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا امضا کرده بود که از او میخواستند برای حفظ منافع امریکا و جلوگیری از افزایش ناامنی در خاورمیانه از قصد خود برای اعلام انصارالله یمن به عنوان یک گروه تروریستی، عقبنشینی کند. برنز تابستان امسال در مقالهای برای مجله آتلانتیک پیشبینی کرده بود که دونالد ترامپ از پذیرش نتیجه انتخابات در صورت شکست خودداری خواهد کرد و این اقدام را یک آسیب اساسی به دموکراسی امریکا توصیف کرده بود.