یک جامعه‌شناس در گفت‌وگو با ایلنا:تبعیض و نابرابری در تهران بیداد می‌کند/ اکثر زنان معتاد، مهاجرند

 


یک جامعه‌شناس گفت: در هیچ منطقه‌ای از ایران به اندازه تهران شاهد وجود انواع نابرابری‌ها نیستیم.

سعید معیدفر در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در خصوص اینکه ۴۰ درصد از زنان معتاد نگهداری شده در کمپ شفق تهرانی و ۶۰ درصد دیگر از سایر استان‌ها هستند، گفت: معمولا افراد دارای مکنت و موقعیت اقتصادی و اجتماعی تثبیت‌یافته در یک شهر یا افرادی که چند نسل‌شان در تهران حضور دارند، بعید است؛ دچار چنین آسیب‌هایی شوند.

این جامعه‌شناس در ادامه تصریح کرد: بسیاری از این زنان ممکن است؛ متولد تهران باشند، اما اغلب متعلق به خانواده‌های مهاجر بوده و تنها یک نسل از آنان ساکن تهران شده و نتوانسته‌اند؛ در این شهر تمکن لازم را به دست آورده و جایگاه مناسبی کسب کنند.

وی خاطرنشان کرد: به دلیل تمرکز ثروت و قدرت در تهران و وقوع انواع محرومیت‌ها در سایر مناطق کشور جمع کثیری از مناطق محروم به تهران مهاجرت کرده‌اند که یا حاشیه‌نشین شده‌ و یا در شهرک‌های اقماری به خصوص در جنوب تهران یا استان البرز وجود دارد؛ ساکن می‌شوند.

وی با اشاره به سیل مهاجرت به تهران از مناطق محروم، به ویژه از دهه ۴۰ به بعد، ادامه داد: این مساله خواه، ناخواه موجب حاشیه‌نشینی گسترده و فقر وسیع در میان مهاجران و تبعیض در بخش‌های مختلف شده که مجموع این عوامل زمینه‌ انواع آسیب‌ها را در این کلان‌شهر ایجاد کرده است.

 معیدفر بابیان اینکه امروز بحث معتادان متجاهر، کارتن‌خوابی، فحشا و کودکان کار و خیابان به صورت عمده در تهران متمرکز است، اظهار کرد: اگرچه در کلان‌شهرهایی مثل مشهد و قم و… نیز این پدیده وجود دارد، اما مشاهده می‌کنیم؛ بیشترین تراکم آسیب‌ها در تهران است که ناشی از فقر، مهاجرت و تبعیض‌هایی وسیعی است که در این کلان‌شهر وجود داشته و همگی زمینه‌ساز چنین آسیب‌هایی است.

این جامعه‌شناس با تاکید براینکه کلان‌شهری مثل تهران ایرانی کوچک است و بیش از یک ششم جمعیت کشور را در خود جای داده‌است، افزود: این موضوع باعث شده که در منطقه‌ای محدود، شاهد تراکم جمعیت بسیار بالا باشیم.

وی با اشاره به اینکه از حدود ۲۰۰ سال پیش تهران از یک روستای کوچک به کلان‌شهری با جمعیتی معادل یک ششم جمعیت کشور تبدیل شده است، بیان کرد: سرعت گسترش جمعیت در تهران و سیل مهاجرت جمیعت به آن باعث شده؛ از فرهنگ‌های مختلف کشور وارد این محدوده جعرافیایی شوند که مشکلات عظیمی را به دنبال داشته و باعث می‌شود که اوضاع از کنترل خارج شده و بی‌نظمی، ناهنجاری و فقدان نظارت‌های اجتماعی ایجاد شود.

معیدفر تاکید کرد: وقتی جمعیت کوچک باشد، امکان بیشتری برای نظارت اجتماعی وجود دارد اما وقتی جمعیت گسترده و متراکم است، نظارت اجتماعی از بین می‌رود و زمینه‌های وقوع جرم و آسیب‌اجتماعی بیشتر می‌شود.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در هیچ منطقه‌ای از ایران به اندازه تهران شاهد وجود انواع نابرابری‌ها نیستیم، اظهار کرد: برخی مناطق دارای ثروت‌های کلان بوده و در آن‌ها ماشین‌ها و خانه‌های گران‌قیمت وجوددارد، از طرف دیگر در برخی مناطق فقر وجود دارد که باعث شده زمینه تمام عوامل آسیب‌زا و جرم‌خیز با شدت بسیار بالا و بیش از سایر شهر‌ها در تهران فراهم باشد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر زمینه آلودگی هم در تهران بیش از سایر شهر‌ها فراهم است به بیان دیگر مشکل شهرتهران تنها آسیب‌ها نیست، بلکه این شهر از هر جهت دچار مشکلات زیست محیطی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است.

زنان معتاد

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *