۵۴ اثر تاریخی شهرستان باخرز در نوبت ثبت آثار ملی ( همراه عکسهای دیدنی از جاذبه ها )

 

ایسنا/خراسان رضوی مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان باخرز گفت: ۵۴ اثر تاریخی این شهرستان نیز در نوبت ثبت فهرست آثار ملی کشور قرار دارند.

علی خاکباز در گفت و گو با ایسنا افزود: تفرجگاه ارزنه، تفرجگاه ژرف، چشمه‌زرد و چند درخت قدیمی که به ثبت آثار ملی رسیده‌اند و همچنین ۳۲ اثر تاریخی از جمله مناطق و مکان‌های دیدنی این شهرستان هستند.

وی بیان کرد: فاصله ۱۸۰ کیلومتری شهرستان باخرز با مشهد و از سویی به دلیل فاصله‌ای که با تربت حیدریه و تایباد، تربت‌ جام و باخرز داریم، موجب شده که در مرکزیت قرار بگیریم و گردشگران برای تردد در این مسیرها از باخرز عبور می‌کنند.

خاکباز با اشاره به اینکه در شهرستان باخرز فقط یک اقامتگاه بوم‌گردی داریم، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در ۴۵ کیلومتری مرز دوغارون هستیم، مسافرانی که از مشهد به این مسیر تردد دارند، می‌توانند در باخرز اسکان یابند.

خاکباز با بیان اینکه در بخش بالا ولایت شهرستان باخرز روستاهای بسیار خوبی از جمله روستای چهارطاق قابلیت گردشگری دارند، گفت: با توجه به وجود دره و تفرجگاه بسیار زیبای ژرف، ایجاد اقامتگاه بوم‌گردی در این منطقه در دستور کار قرار دارد. همچنین روستای همت‌آباد، تفرجگاه چشمه‌زرد قابلیت احداث اقامتگاه بوم‌گردی را دارند.

وی عنوان کرد: توسعه اقامتگاه‌های بوم‌گردی در دستور کار قرار دارند و اقتصاد روستاها را رونق می‌دهد، با توجه به ظرفیت‌های موجود به هر تعداد که اقامتگاه بوم‌گردی احداث شود، ظرفیت پذیرش مسافر دارند.

مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان باخرز در همین خصوص گفت: در بخش بالا ولایت سه روستا و در بخش مرکزی ۲ روستا نیز قابلیت گردشگری و راه‌اندازی اقامتگاه بوم‌گردی دارند. طی سه ماه گذشته توانستیم مجوزهای موافقت اصولی چند اقامتگاه بوم‌گردی را در نقاط مختلف از جمله برای روستای ارزنه اخذ کنیم.

وی در ادامه از کلنگ‌زنی مجتمع گردشگری وصال در این شهرستان خبر داد و اظهار کرد: در کنار این مجتمع گردشگری که در سه فاز اجرایی خواهد شد، اقامتگاه بوم‌گردی، سفره‌خانه سنتی و کشاورزی گردشگری را خواهد داشت.

خاکباز عنوان کرد: اعتباری که سرمایه‌گذار برای این پروژه در نظر گرفته هفت میلیارد تومان است که ۳.۵ میلیارد تومان آن از محل تبصره ماده ۱۶ به عنوان تسهیلات پرداخت می‌شود.

وی با بیان اینکه پروژه با متراژ ۳۰۰۰ متر مربع و زیربنای ۸۰۰ متر مربع احداث می‌شود، گفت: در کنار این پروژه پرورش ماهی هم انجام می‌شود.

مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان باخرز اظهار کرد: در بین شهرستان‌های شرق خراسان رضوی اولین شهرستانی هستیم که در آن چنین مجتمعی با این وسعت احداث خواهد شد، فاز اول پروژه مربوط به احداث اقامتگاه بوم‌گردی است.

وی عنوان کرد: تلاش می‌شود تا پایان سال ۱۴۰۳ سه فاز مجتمع به همراه محوطه‌سازی و… کامل به بهره‌برداری برسند، قطعا این مجتمع در جذب گردشگر و ماندگاری بیشتر مسافران تاثیر بسزایی خواهد داشت.

خاکباز خاطرنشان کرد: تورهای گردشگری که برای بازدید از شهرستان تایباد، تربت‌ جام و زاوه و تربت‌ حیدریه و همچنین کسانی که به تفرجگاه دره ارزنه می‌روند، می‌توانند در این مکان استراحت و اقامت داشته باشند.

جاهای دیدنی باخرز در خراسان رضوی

آبشار زیبای ارزنه

این منطقه بسیار زیبا با چشم اندازهای متنوع طبیعی در فاصله ۱۲ کیلومتری غرب شهر باخرز واقع شده و ویژگی بارز آن علاوه بر وجود درختان چنار کهنسال چند صد ساله، رودخانه ای است که از انتهای این دره و از میان کوهها جریان یافته و به پایین سرازیر می گردد. همچنین پستی بلندی های این مکان آبشاری بسیار زیبا را ایجاد نموده است. سرتاسر دره ارزنه توسط درختان غیرمثمر کهنسال با سایه ای دلپذیر پوشیده شده و همه روزه پذیرای گردشگران و دوستداران طبیعت است. روستای ارزنه به دلیل کوهپایه ای بودن و وجود باغهای بسیار زیاد میوه یکی از زیباترین روستاهای شهرستان باخرز به شمار میرود.

سنگ مزارات باخزر

الواح قبور به عنوا ن انعکاسی از هنرایرانی در دوره اسلامی و شاهدی بر بازشناسی و بازنگری در فرهنگ گذشتگان از جمله اعتقادات، آیین ها، افکار و آراء و هنرهای تزیینی به شمار می آید. منطقه باخرز با پیشینه ای کهن جایگاه تعدادی از این نوع سنگ مزارات است که گویای یکجا نشینی اقوام با بینش های خاص در روستاهای شیزن، سوران، جوزقان و مشهد ریزه می باشد. این سنگ ها به چهار نوع ستونی، سنگ لوح عمودی و افقی و الواح بی نام و نشان تقسیم شده و با مضامین و نگاشته های مختلف دارای تزئیناتی از جمله اسلیمی، ترنج و نقوش محرابی است. این آثار فاصله زمانی سده هشتم هجری تا اواخر دوره صفویه را دربر می گیرد.این منطقه از جاهای دیدنی باخرز می باشد

چشمه زرد کردیان از جاهای دیدنی باخرز

در استان خراسان رضوی، توابع شهرستان باخرز و در روستای کردیان واقع شده است. فاصله ی این روستا تا شهرستان باخرز دوازده کیلومتر می باشد.

این چشمه از جاذبه های بسیار دیدنی روستا بوده و گردشگران و مسافرین بسیاری بخصوص در ایام نوروز به این منطقه ی زیبا آمده و از طبیعت مطبوع آن بهره می برند. لازم به ذکر است که این روستا به دلیل نزدیکی آن به کوه دارای آب و هوای بسیار معتدل و دلپذیری بوده و علاوه بر داشتن چشمه ی زرد کردیان از مکان های گردشگری و تفریحی دیگری چون کابد، سد خاکی و چشمه کوگی نیز برخوردار است. روستای کردیان دارای ۷۵۰ خانوار بوده و ساکنان آن به شغل دامداری و کشاوری می پردازند، این روستا دارای تعداد زیادی کارخانه می باشد که از جمله ی این کارخانه ها می توان کارخانه های خوراک دام- گلخانه نگین سبز- پنیر سفید ستاره شرق- لبن ظرف شرق و… را نام برد.

مسجد و مزار شیخ عبدالله باخرز

این بنا منسوب به مدفن ( شهاب الدین عبدالله) از عرفای باخرز است که در سال ۸۲۷ ق دار فانی را وداع گفت و در قبرستان شهر مالین روی نقاب خاک کشید. فضای داخلی مسجد آرامگاه وی در عین سادگی به دلیل دارابودن محرابی با تزئیناتی گچبری از صلابت خاصی برخوردار است. وجود چله خانه در بنای مزبور موید استفاده ان به عنوان خانقاه نیز می باشد. ساختار معماری مسجد شیخ عبدالله بیشتر به اسلوب ابنیه اواخر دوره صفویه نزدیک است.

شهر تاریخی مالین

تپه های مشرف بر شهر باخرز حکایت گر وجود شهری بزرگ، آباد و پررونق در صدر اسلام است. این مکان که روزگاری به شهر ( مالین) مشهور بود، در داخل حصاری دایره شکل قرار داشته ومحل کهندژ آن امروزه به صورت تپه ای مرتفع دیده میشود. بنا بر منابع و متون کهن، مالین روزگاری

کرسی باخرز قدیم و در سده چارم هجری شهری آباد بود، و غله و پارچه فراوان از ان ناحیه صادر میشود. از طرفی این شهر در اوایل سده هفتم هجری یکصد و شصت آبادی داشته است و از جاهای دیدنی باخرز میباشد.

دره ی زیبای اشتی

روستای همت آباد در فاصله ۵۰ کیلومتری شهر باخرز به سمت تربت حیدریه واقع شده و ویژگی بارز آن وجود دره اشتی و رودخانه ای است که از انتهای این دره و از میان کوه ها جریان یافته و به پایین سرازیر می گردد. همچنین پستی و بلندی های این مکان آبشاری بسیار زیبا را ایجاد نموده است. در اطراف این مکان درختان غیر مثمر ثمر فراوان و باغات میوه متعددی دیده می شود که به طراوت این منطقه افزوده است.

طبیعت زیبای روستای ارخود

روستای ارخود در فاصله ۱۰ کیلومتری از شهر باخرز قرار دارد. فاصله این روستا از کردیان ۳ کیلومتر است که کوچه باغ های انبوه و متعدد، آنها را به یکدیگر متصل می کند . کوهستان های اطراف بویژه در فصل بهار و اردیبهشت ماه بخاطر وجود انواع سبزی های کوهی و ریواس و… همه ساله علاقه مندان زیادی را به خود جلب می کنند. ارتفاعات این منطقه و پوشش گیاهی آن شامل بوته زارها و درختچه ها در فصل بهار و تابستان چشم انداز بسیار زیبایی از مناظر طبیعی را ایجاد می نماید و از جاهای دیدنی باخرز است

آب انبار قلعه کهنه ریزه

آنچه امروزه در میان بقایای قلعه ریزه خودنمایی می کند تنها بنای آب انباری آجری است که در زمره قدیمی ترین نمونه های برجای مانده در منطقه باخرز دارای اهمیت بسیاری است. این بنا که در میان روستای ریزه واقع شده دارای سردر، پلکان و پاشیر می باشد. مخزن این آب انبار در گذشته بوسیله آب قنات پر می شد. کیفیت معماری انتساب این اثر را به پیش از دوره صفویه نشان می دهد.

تنگل و بند استای

از جاذبه ها و چشم انداز های طبیعی شهرستان باخرز تنگل و بند استای از اهمیت ویژه ای به لحاظ گردشگری برخوردارند و از جاهای دیدنی باخرز میباشد. دره استای «تنگل خور» که شامل درختان میوه و درختان جنگلی است به طور کلی منطقه ای کوهستانی را به دوستداران طبیعت عرضه می نماید. بند استای نیز آبگیری است که در ۴۵ کیلومتری شهر باخرز واقع است و به سبب آن محوطه پیرامون این گردشگاه آبی دارای آب و هوای مطبوعی برای استفاده گردشگران است. همچنین از جاذبه ای تاریخی روستای استای باید به بقایای قلعه ای سنگی، مسجد جامع، آب انبار، تپه استای و زیارتگاه استای اشاره نمود.ده هفتم هجری یکصد و شصت آبادی داشته است.

 

 

 

مطالب مرتبط

۲ دیدگاه‌

  1. احمدرضا تربتی گفت:

    بسیار زیبا و عالی بودازگرداوران که زحمت کشیده اند به سهم خودکمال تشکررادارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *