هنریک مجنونیان، نویسنده، مترجم و فعال محیطزیست در ۶۹سالگی درگذشت از آثار او میتوان به «جغرافیای جانوری جهان»، «تالابها: طبقهبندی و حفاظت تالابها»، «طبیعت را حفظ کنیم (منابع زیستی استان هرمزگان)»، «طرح مدیریت پارکهای ملی (پارکداری)» و … اشاره کرد.
به گزارش ایسنا، حمیدرضا میرزاده، روزنامهنگار و فعال محیطزیست با تأیید این خبر گفت: تا آنجا که من شنیدهام ایشان روزسهشنبه ۱۴مرداد فوت کرده است. اما علت فوتشان را نمیدانم. میدانم که سالهای سال بیماری کلیوی داشت، اما این را که علت فوتشان چه بوده، چون هنوز نتوانستهام با خانوادهشان ارتباطی برقرار کنم نمیدانم.
او درباره فعالیتها و آثار هنریک مجنونیان توضیح داد: مهمترین ویژگی آقای مجنونیان این بود که فقط به دنبال کار آکادمیک نرفت، یا فقط دنبال تألیف و ترجمه یا کار اجرایی نبود. ایشان، هر سه اینها را با هم داشت؛ یعنی هم استاد دانشگاه بود و نسلی از دانشجویان، کارشناسان و محیطبانان را تربیت کرد، هم خودش کار اجرایی میکرد و خیلی از برنامهریزیهای حفاظت مناطق چهارگانه توسط ایشان انجام میشد که تأثیر خیلی عمیقی داشت. در مستند کردن نیز ایشان بالغبر ۵۷عنوان کتاب تألیف، ترجمه یا به صورت مشترک که معمولا نویسنده یا مترجم اول بود را دارد.هنریک مجنونیان، نویسنده، مترجم و فعال محیطزیست ارمنیتبار در سال ۱۳۳۰در ارومیه متولد شد. از آثار او میتوان به «جغرافیای جانوری جهان»، «تالابها: طبقهبندی و حفاظت تالابها»، «طبیعت را حفظ کنیم (منابع زیستی استان هرمزگان)»، «طرح مدیریت پارکهای ملی (پارکداری)» و … اشاره کرد.
زندگینامه
هنریک مجنونیان در سال ۱۳۳۰ در شهرستان ارومیه به دنیا آمد، وی تحصیلات ابتدایی خود را در «دبستان بزرگمهر» و دوره متوسطه را در «دبیرستان فروغی» آن شهرستان به پایان رسانید، سپس وارد «دانشکده منابع طبیعی کرج» شده و پس از اخذ لیسانس در سال ۱۳۵۲ تحصیلات خود را تا سال ۱۳۵۶ در دوره فوق لیسانس در این دانشکده ادامه داد.
وی به عنوان عضو هیئت علمی و استادیار از سال ۱۳۵۴ در آموزشکده محیط زیست مشغول به کار بود. در کنار تدریس، به عنوان کارشناس، مدت طولانی در سازمان حفاظت محیط زیست به فعالیت اجرائی پرداخت و در انتخاب و توسعه شبکه مناطق حفاظت شده کشور نقش مؤثری داشت. بسیاری از راهبردها و ابتکارات حفاظت و مدیریت مناطق حفاظت شده و پارکهای ملی کشور در سه دهه گذشته به وسیلهٔ وی ترویج پیدا کردهاند.
هنریک مجنونیان در همه سطوح تحصیلی از آموزش و تربیت نیروهای اجرائی محیط زیست گرفته تا سطح عالی دانشگاههای دولتی تدریس کردهاست. بسیاری از دانشجویان وی به مدارج شغلی و تحصیلی بالایی دست یافته و در حال حاضر از کارشناسان یا مدرسین کار آزموده سازمانهای اجرائی و مراکز آموزشی کشور بهشمار میروند. وی همچنین در کنار آموزش رسمی در دانشگاهها از طریق نشر وسیع اطلاعات نظری و تجربیات عملی خود در میان قشرها مختلف جامعه به آموزش غیررسمی نیز پرداختهاست.
نزدیک به ۱۳۵۷ کتاب در سطوح مختلف تخصصی–ترویجی به صورت تألیف یا ترجمه از وی چاپ و منتشر شد، نشر این حجم اطلاعات نه تنها در تاریخ سازمانهای اجرائی بلکه در سطح مراکز آموزش عالی نیز کم سابقهاست. کتابهای وی در زمینه انتخاب، حفاظت و مدیریت پارکهای ملی و مناطق حفاظت شده و پناهگاههای حیات وحش سالیان درازی است که به صورت کتب درسی و کمک درسی در دانشگاههای کشور مورد تدریس و استفاده قرار میگیرد. تهیه راهبرد حفاظت از تنوع زیستی، نخستین گزارش ملی ایران به کنفرانس ریو و تهیه و تدوین دستور العملهای لازمالاجرای طرحریزی اکوسیستمهای خشکی ساحلی و دریایی از دیگر کارهای شناخته شده وی میباشد. هنریک مجنونیان جدا از اهل قلم بودن و تدریس در کمیتههای مختلف تخصصی محیط زیست نیز فعال بودهاست.
وی به صورت رسمی فعالیت خود را به عنوان محقق و مشاور در کمیتههای فنی و علمی نظیر کمیته فنی سازمان محیط زیست در طرحهای بهرهبرداری پایدار، کمیته توسعه شبکه مناطق حفاظت شده، کمیته تعیین ده درصد حفظ جنگلها، کمیته تخصصی بهسازی پارک ملی گلستان تدوین سیاستهای گردشگری کمیته صیانت از جنگلهای شمال کشور، کمیته بررسی طرحهای مدیریت مناطق تحت حفاظت، برنامه انسان و زیستکره تا سال ۱۳۸۵ ادامه داد و پس از ۳۳ سال فعالیت رسمی به عنوان استادیار، کارشناس و مشاور ارشد در سال ۱۳۸۶ بازنشسته شده و تا مرداد ماه ۱۳۹۹ به عنوان عضو هیئت تحریریه نشریات محیط زیست، ویراستاری، تألیف و ترجمه مقالات و عرضه کتب محیط زیست به فعالیتهای علمی خود ادامه داد.