به گزارش ایرنا، «شب عروس» یا «شب عرس» در طریقت مولویه به شب درگذشت مولانا جلالالدین محمد بلخی گفته میشود. مراسم گرامیداشت هفتصدوچهلوهفتمین سالگرد درگذشت عارف و شاعر برجسته فارسیزبان مولانا جلال الدین بلخی موسوم به «شب عرس» در قونیه بر سر مزار مولانا برگزار شد.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه با صدور پیامی به همین مناسبت تأکید کرد: علیرغم راهزنان عصر معاصر که چیزی جز کشتن نمیدانند، به حمل مشعل محبت و حکمتی که مولانا آن را شعلهور کرده است، ادامه خواهیم داد.
وی در ادامه تصریح کرد: حضرت مولانا فتنه، بدی و حسادتها را از دل زدوده و راه برادری و عشق را به جهانیان آموخت. با اینکه حدود هشت قرن از درگذشت ایشان میگذرد اما میلیونها انسان در جهان با زبان، آیین و فرهنگ مختلف از جهانبینی سرشار از عشق و دوستی او فیض برده و به آرامش میرسند.
رئیسجمهور ترکیه با اشاره به گسترش تبعیض، نژادپرستی و اسلامهراسی در غرب افزود: در این روزها که این معضلات در جهان گسترش یافته ما باید با فیض از حضرت مولانا در برقراری صلح و آرامش در جهان تلاش کنیم. ترکیه با الهام از حضرت مولانا بدون توجه به نژاد، دین و زبان، دست یاری خود را به سمت همه انسانها دراز میکند.
همچنین مصطفی شنتوپ، رئیس مجلس ترکیه در سخنرانی خود در مراسم بزرگداشت ۷۴۷ امین سالگرد درگذشت مولانا، گفت: مولانا سلطانی بود که بر سلاطین تأثیر میگذاشت، او یک عارف است اما عارفی که نه تنها برای مسلمانان بلکه مسیحیان و پیروان سایر ادیان نیز به او احترام میگذارند. به نظر من، مولانا هویتی فراتر از شاعر بودن دارد. شعر به عنوان شکلی ادبی برای انتقال افکار و اصول او در دست اوست.او تأکید کرد که ما به تأسی از سخنان حضرت مولانا که گفت مثل آفتاب در رحمت باش دنیایی سرشار از رحمت برای همه مردم جهان آرزو داریم.
محمد نوری ارسوی وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه نیز در این مراسم اظهار داشت: اگرچه مولانا ۷۴۷ سال پیش درگذشت، اما شعلهای که وی بجا گذاشت هنوز به اندازه کافی قوی است تا اختلافات را در سراسر جهان ذوب کند، سختی آن را نرم و در نهایت همه را دور خود جمع کند.
ارسوی با بیان اینکه مولانا یک زندگی منحصر به فرد به عنوان میراث بر جا گذاشت، افزود: او آثار خود را نه برای یادبود بلکه برای پیروی از آنها در زندگی برای ما نوشت. ما باید صدای مولانا را در قلب خود پیدا کنیم.وی گفت: اگر ارزشهای اسلام و راه پیامبر اسلام را درک کنیم، میدانیم که خوبی هرگز نمیتواند شخصی باشد و نتیجه آن به همه میرسد. وقتی مسیر روشن است، راهنما مشخص است و دامنه آن مشخص است.
در انتهای این مراسم که به دلیل محدودیتهای ناشی از شیوع کرونا تنها با حضور ۳۵ خبرنگار برگزار شد گروه موسیقی صوفی قونیه، آیین سماع را اجرا کردند. موضوع برنامههای امسال مراسم گرامیداشت مولانا «زمان احسان» است و بیت «این همه اوصافشان نیکو شود ر بد نماند چونکه نیکو جو شود» به عنوان شعار مراسم امسال انتخاب شد.