نسل زد (Z) چه کسانی هستند و چه خصوصیاتی دارند؟
یکی از کلماتی که امروزه زیاد میشنویم، «جوانان نسل زد» است. در این مقاله میخواهیم بیشتر با این مفهوم آشنا شویم و ببینیم که نسل Z چه کسانی هستند و چه خصوصیاتی دارند. در صورتی که شما هم تمایل دارید اطلاعات بیشتری در مورد این مفهوم کسب کنید تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.
یکی از مفاهیمی که از چند سالی است باب شده و خیلیها آن را به کار میبرند، نسل زد (Z) است. سوالی که وجود دارد این است که منظور از این کلمه چیست؟ نسل زد چه کسانی هستند و چه خصوصیاتی دارند؟ چرا به این افراد نسل Z میگویند؟ در صورتی که این سوالها برای شما هم وجود دارد، پیشنهاد میشود که تا پایان این مقاله با ما همراه شوید؛ چون این مقاله دقیقاً با هدف آشنایی با همین مفهوم نوشته شده است.
نسل زد چه کسانی هستند؟
نسل زد (و) یا نسل نت به افرادی تلقی میشود که تقریباً بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۰ متولد شدهاند. این نسل از همان ابتدای کودکی وقتی چشمان خود را به روی دنیا گشودند، توانستند پیشرفت اینترنت و سایر ابزارهای هوشمند دنیا را ببینند و اصلاً به همین خاطر به آنها نسل نت (اینترنت) یا بومیهای دیجیتال گفته میشود. البته توجه داشته باشید که فقط افراد بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۰ نیستند که اسم خاصی دارند، متولدین سایر سالها هم اسم خاص خودشان را دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. بیشتر افراد نسل زد، فرزندان نسل ایکس (X) هستند.
برخی از افراد و متخصصان به افراد نسل Z یک سری خصوصیات نسبت میدهد ولی شاخصترین ویژگی آنها، استفاده زیاد از ابزارهای دیجیتال و هوشمند است. این نسل از همان کودکی توانستند از مزیت اینترنت بهرهمند شوند و از آن نهایت استفاده را ببرند. این در حالی است که این مزیت برای سایر نسلها وجود نداشت. البته برای افراد این نسل خصوصیات دیگری هم بیان میشود. به عنوان مثال آنها غیرمتعهد یا مسئولیت ناپذیر خطاب میکنند و گاهی هم آنها را ناسازگار، بدرفتار و ریسکپذیر میخوانند. تمام این مفاهیم را باید با نگاهی دقیق و ریزبین مشاهده کرد؛ چون واقعاً جوانان نسل زد غیرمتعهد نیستند. در ادامه این مقاله بیشتر با نسل زد و خصوصیات آنها آشنا خواهیم شد.
آشنایی با نسل های مختلف و تفاوت آنها با یکدیگر
پیش از آنکه بخواهیم نسل زد را مورد بررسی قرار دهیم، لازم است که نگاهی به سایر نسلها داشته باشیم تا بفهمیم که این نسل در برابر سایر نسلها چه خصوصیاتی دارد و چرا تا این حد روی آنها تمرکز شده است. این نامگذاریها ابتدا در آمریکا آغاز شد ولی پس از مدتی کشورهای مختلف از این نامگذاریها برای نسلهای خود استفاده کردند. در حال حاضر موسسات مختلفی برای افرادی که در بازههای زمانی مختلف متولد شدهاند، اسامی مختلفی در نظر میگیرند.
نامگذاری نسل ها بر اساس سال تولد
۱. بزرگترین نسل (Greatest Generation)
افرادی که بین سالهای ۱۹۰۰ (برخی ۱۹۱۰ میگویند) تا ۱۹۲۴ متولد شدهاند، در دسته بزرگترین نسل یا نسل بزرگان قرار میگیرند. این افراد در دوران رکود بزرگ اقتصادی آمریکا متولد شدند، جنگ جهانی دوم را به چشم دیدند و در آن شرکت کردند و با تلاشهایی که در زمینه پشتیبانی داوطلبانه در جنگ انجام دادند، شگفتی آفریدند. برخی مراجع بر این باور هستند که قبل از این افراد هم نسل دیگری به نام نسل گمشده وجود دارد.
۲. نسل خاموش (Silent Generation)
بسیاری از منابع افرادی که از سال ۱۹۲۵ تا ۱۹۴۵ متولد شدهاند را نسل خاموش یا سنتگراها نامگذاری میکنند. این افراد وقتی به دنیا آمدند که جنگ جهانی اول تمام شده و جنگ جهانی دوم آغاز شده بود. در آن دوران بحران اقتصادی در جهان بیداد میکرد. افراد این نسل در ابتدا زندگی دشواری را تجربه کردند.
همین مشکلات و سختیها بود که به اخلاق این افراد شکل داد و آنها را افرادی منظم، صبور، سختکوش، وفادار بار آورد. افراد این نسل به ثبات شغلی علاقه زیادی دارند و به همین خاطر دنبال یک شغل ثابت هستند. از طرفی علاقه زیادی به آرامش دارند؛ به همین خاطر هم در برابر حکومتها سکوت میکنند و در نتیجه به آنها نسل خاموش گفته میشود.
۳. نسل B (بیبی بومرها یا نسل انفجار جمعیت)
این نسل بین سال ۱۹۴۶ تا ۱۹۶۳ میلادی و پس از جنگ جهانی دوم متولد شدند. در آن زمان رفاه اقتصادی و امنیت روند فزایندهای داشت و به همین دلیل افراد این نسل افرادی هستند که شور و شوق زیادی برای زندگی دارند. آنها فهمیدند که با تلاش و کوشش فراوان میتوانند به ثروت زیادی دست پیدا کنند و در آرامش کامل به زندگی خود ادامه دهند. بیل گیتس و وارن بافت که امروز نامشان در بین ثروتمندترین افراد جهان به چشم میخورد، متعلق به همین نسل هستند.
رفاه اقتصادی و امنیت اجتماعی باعث شد که در این بازه زمانی، خانوادهها فرزندانی زیادی به دنیا بیاورند و به همین خاطر به این نسل، بیبی بومرها یا نسل انفجار جمعیت گفته میشود. این نسل امروز بازنشسته شدهاند و اکثر پدربزرگها و مادربزرگهای دنیای ما به همین نسل تعلق دارند. ریسکپذیری و خلق کسب و کارهای جدید از خصوصیات بارز این نسل است.
۴. نسل ایکس یا سیزدهمی ها (X Generation)
نسل ایکس (X) افرادی هستند که در سالهای ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۰ به دنیا آمدهاند. این عبارت به واسطه انتشار رمانی با عنوان نسل ایکس معروف شد. این افراد زمانی به دنیا آمدند که دنیا پر از تغییر و تلاطم بود؛ به همین خاطر این نسل با تغییر شغل هیچ مشکلی ندارند و اغلب آنها در شرکتهای مختلفی کار کردهاند و تجربیات زیادی دارند.
افراد نسل ایکس یا سیزدهمیها خیلی متکی به نفس هستند و میدانند که هیچ کسی جز خودشان به کمک آنها نمیآید. یکی از مهمترین خصوصیات این نسل، امکان برقراری ارتباط با محیط اطراف است. این افراد نسبت به نسلهای پیش از خود انعطافپذیری بیشتری نسبت به دین، مذهب، قومیت و نژاد نشان میدهند.
۵. نسل Y (نسل هزاره یا Y Generation)
این افراد بین سالهای ۱۹۸۰ تا اواخر دهه ۹۰ (حدود ۱۹۹۵) به دنیا آمدهاند و به آنها نسل هزاره (Millennium) هم گفته میشود. این دسته از افراد با ابزارهای ارتباطی و هوشمند میانه بهتری دارند و برخی از آنها امروزه در حوزه کسب و کارهای آنلاین فعالیت میکنند. نسل Y کسانی هستند که در زمینه استفاده کردن از فناوری به نسل قبل از خودشان هم کمک میکنند. مطالعات نشان میدهد که در آمریکا، افراد نسل Y نسبت به نسل قبلی خودشان اعتقاد خیلی کمتری به دین و مذهب دارند. بسیاری از این افراد به فناوری دیجیتال وابستهاند و دوست دارند کارهای خود را با این فناوریها انجام دهند.
۶. نسل زد (Z Generation)
همان طور که در ابتدای مقاله هم اشاره کردیم، نسل زد در سالهای اواخر دهه ۹۰ (حدود ۱۹۹۵) یا اواخر دهه ۲۰۰۰ (حدود ۲۰۱۰) به دنیا آمدهاند و از همان ابتدا با ابزارهای دیجیتال آشنا شدهاند و در حال حاضر خیلی از کارهای خود را با دستگاهها و ابزارهای هوشمند انجام میدهند. در ایران نسل Z، دهه هشتادیها و نودیها هم گفته میشود. استفاده فراوان از اینترنت باعث شده است که آنها را با عنوان نسل اینترنت یا بومیهای دیجیتال هم بشناسیم.
یکی از معیارهایی که برای این افراد در نظر گرفته میشود، عدم تعهد نسبت به سازمان است. درست است بسیاری از فریلنسرها متعلق به همین نسل هستند و به سازمانی که در آن کار میکنند تعهد زیادی ندارند ولی این مسئله بدین معنا نیست که متعهد نیستند. اتفاقاً آنها به حرفه خود تعهد زیادی دارند و تعهد خود به سازمانها را از دست دادهاند و بیشتر به سمتی میروند که بتوانند منافع بیشتر به دست آورند.
تا به اینجای کار با نسلهای مختلف آشنا شدیم. ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که آشنا شدن به نسلهای مختلف و رفتارهای آنها چه مزیتی دارد؟ اصلیترین مزیتش این است که میتوانیم با نسلهای مختلف خیلی بهتر ارتباط برقرار کنیم، آنها را بهتر درک کنیم و دغدغهها و نیازهای آنها را بهتر بشناسیم. به عنوان مثال کسی که فروشنده است، اگر با خلقیات و روحیات افراد دیگر آشنا باشد، خیلی بهتر میتواند با آنها ارتباط برقرار کند. در جدول زیر سعی میکنیم نسل B تا Z را خیلی دقیقتر بررسی کنیم:
جدول بررسی نسلها (از بیبی بومرها تا نسل زد) |
||||
نسل Z |
نسل Y |
نسل X |
بیبی بومرها |
فاکتورهای مورد بررسی |
جا افتادن اینترنت، انجام شدن کارها به وسیله این پدیده و ظهور رسانههای اجتماعی |
دوران جهانیسازی، رسیدن به ثبات اقتصادی و ظهور اینترنت |
تحول سیاسی و گسترش شایستهسالاری |
دیکتاتوری، دوران پس از جنگ جهانی دوم و رفاه اقتصادی |
فضا |
جامعهمحور، اهل گفتگو و واقعبین |
حامی جهانی شدن همه چیز، منتقد، پرسشگر و خودمحور |
فردگرا، مادیگرا و علاقمند به رقابت |
انقلابی، کمالگرا و طرفدار اصول و قوانین اجتماعی |
رفتار |
منحصر به فرد و نامحدود بودن |
تجربه، سفر و جشنوارهها |
موقعیت اجتماعی، برندها، خودروها و کالاهای لوکس |
گرامافون، فیلم و ایدئولوژی |
مصرف |