در مراسم یادبود مفتون امینی عنوان شد: «مفتون امینی» با لغتنامه ترکی شعر نگفته است
در مراسم یادبود مفتون امینی عنوان شد: برخلاف اینکه میگویند شعر ترکی مفتون قویای است، شعرهای مفتون، شعرهای جاری و ماندگار است، زیرا با لغتنامه شعر نگفته است.
به گزارش ایسنا ، مراسم یادبود مفتون امینی، امروز (پنجشنبه، هفدهم آذرماه) در موسسه خیریه رعد، با حضور محمدرضا شفیعی کدکنی، محمد شمس لنگرودی، ضیاء موحد، کامیار عابدی، فرهاد عابدینی، ابوالقاسم ایرانی، اسدالله امرایی، حسن صفدری، علیاصغر شعر دوست، مهدی مظفری ساوجی، علیرضا بهنام، عبدالرحمن فرقانی، محمود سهیلی، سعید موغانلی و اعضای انجمنهای ادبی آذربایجانی ساحر، صابر و سایت ادبی ایشیق برگزار شد.
اسدالله امرایی که اجرای برنامه را برعهده داشت، با بیان اینکه مفتون را از دوره نوجوانی و شعرخوانی «شبهای گوته» میشناسد، گفت: این آشنایی و دوستی تا زمان درگذشت او ادامه داشت. البته باید این نکته را در نظر بگیریم که شاعر و نویسنده هیچگاه نمیمیرد؛ تا زمانی که آثارش خوانده میشود و بر سر زبانهاست، زنده است.
مهدی مظفری ساوجی نیز در سخنانی کوتاه به خلق و خوی خاص مفتون امینی و انزوای خودخواستهاش اشاره کرد و درباره مراحل نوشتن یکی از کتابهایش «گفتوگو با مفتون امینی» سخن گفت.
او سپس بخشهایی از فایل صوتی گفتوگو با مفتون را برای حاضران پخش کرد.
ضیاء موحد
مفتون ارتباط خاصی با کلمه داشت
ضیاء موحد، شاعر و منطقدان نیز در سخنانی با اشاره به نحوه آشناییاش با مفتون، اظهار کرد: مفتون ارتباط خاصی با کلمه داشت، کلمه برایش شیء بود، آن را لمس میکرد، آن را بو میکرد.
او سپس گفت: مفتون دقتهایی در شعر داشت که آدم تعجب میکرد؛ یک بار نکاتی را درباره شعر احمد شاملو گفت که واقعا عجیب بود. به او گفتم اینها را به شاملو هم گفتهای؟ گفت: به شاملو گفتم و او هم گفت: «اینها را به من نگو زیرا نمیتوانم شعر بگویم، بگذار به صرافت طبع کارم را بکنم.»
ضیاء موحد سپس با خوانش شعر «کارسینوما»ی مفتون گفت: در این شعر میتوانید نوع برخورد مفتون با زبان را ببینید، شعرهایش را بخوانید و لذت ببرید.
کتابهای مفتون دوره کامل شعر ایران است
در ادامه مراسم، محمد شمس لنگرودی با بیان اینکه کتابهای مفتون دوره کامل شعر ایران است، گفت: او از غزل شروع کرد و به شعر سپید رسید. او گونههای مختلف شعر را تجربه کرد. جوانگرایی در شعر از ویژگیهای جذاب شعر مفتون امینی بود. او تعصبی نداشت و طنز او جالب بود و رندی خاصی داشت که برایم جذاب بود.
او با بیان اینکه مفتون از شاعران نیمایی مطرح بود، شعرهای نیمایی «توسن» و «کوه سهند» مفتون امینی را خواند.
به گفته شمس لنگرودی، در سالهایی که شعر نیمایی در اوج بود، این شعرها، از شعرهای معروف آن زمان بود. باید قدردان مفتون باشیم.


کامیار عابدی، منقد ادبی در ادامه مراسم اظهار کرد: مفتون انرژی خود را در چند بخش تقسیم کرده بود؛ یکی درس حقوق، مطالعه ادبیات ایران و جهان، زبانآموزی ( به آموختن زبانهای دیگر علاقه داشت) و بازی شطرنج. او در دوره جوانی شطرنج باز قهاری بود. از میان اینها فقط قسمت زبان آموزی کمتر میشود، بازی شطرنج را حذف میکند و به تدریج به سمت ادبیات و حقوق میرود، شغل خود را در زمینه حقوق انتخاب و ذوق شعری خود را در گذر سالیان پالودهتر و پیراستهتر میکند.
شهریار نیمه سنتی مفتون را پوشش میداد
او با بیان اینکه مفتون یک گرایش دوگانه میانه سنت و نوآوری داشته است، ادامه داد: مفتون از سال ۱۳۳۳ و رفتن شهریار به تبریز با او آشنایی و دوستی پیدا میکند، شهریار نیمه سنتی مفتون را پوشش میدهد. اما در همین سالها، در سفرهایش به تهران با شاعران نیمایی و نوسنتگرایان اعتدالی مانند مشیری و اخوان و شاملو آشنایی پیدا میکند و به دیدار نیما هم میرود. در این دوره مفتون با دو گروه دوستی دارد که نشانگر تمایل ادبی و تمایل خردمندانهای است که در وجودش هست. مفتون یک بخش آرمانگرا دارد که از طریق دوستی با افرادی چون غلامحسین ساعدی، صمد بهرنگی و جلالآل احمد به مسیر آرمانگرایی میافتد و با برخی دانشوارانه آن دوره منوچهر مرتضوی ارتباط پیدا میکند. به تدریج کفه نوگرایی امینی قویتر شده و به یک شاعر نیمایی سرشناس و متمایز در آن دوره تبدیل میشود.
