سعید لیلاز در گفتوگوی تفصیلی با ایرنا: موضع دولت درباره روسیه و اوکراین بسیار خوب بود/مخالف گره زدن آب خوردن به مذاکرات بودم/به سیف و جهانگیری هشدار ارزی داده بودم
تهران – ایرنا – عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی با بیان اینکه به سیف و جهانگیری هشدار ارزی داده بودم اما آنها نگران پایگاه رأیشان بودند، گفت: هیچ نوشتهای ضامن توافق نیست بلکه مهمترین اصل هر توافق و قانون اساسی لوله توپ است اگر قدرت نظامی و بازدارندگی داشته باشید امپریالیزم سراغتان نمیآید.
گروه سیاسی ایرنا، امین صبحی: سال گذشته همین روزها بود که انتشار فایل صوتی ظریف با دوگانهسازی دیپلماسی و میدان که اتفاقاً مصاحبهکننده آن هم سعید لیلاز بود، موجی از انتقادات در فضای سیاسی _ رسانهای کشور ایجاد کرد، لیلاز در آن مقطع زمانی تاکید داشت که باید چوب در آستین عامل انتشار آن فایل محرمانه کرد اما حالا در گفتوگو با ایرنا حرفهای جدیدی از آن روزها زده است.
لیلاز گرچه ردای استادی تاریخ بر تن دارد و فارغالتحصیل رشته تاریخ دانشگاه شهید بهشتی است اما در سیاست و به ویژه اقتصاد دستی بر آتش دارد؛ تحلیلهای اقتصادی قائم مقام حزب کارگزاران همیشه در جریانهای سیاسی خریدار دارد و فضای اقتصادی را با تبحر تحلیل میکند و گاهی در همین مصاحبه از پشت پرده تصمیمات عجیب دولت قبل میگوید.
شاید تحلیل او درباره جنگ روسیه و اوکراین در این مصاحبه به مذاق هم حزبیهایش خوش نیاید اما خودش تاکید زیادی دارد که ایران میتواند و باید برنده جنگ روسیه و اوکراین باشد.
حالا در میانه جنگ پرهزینه اوکراین و روسیه که برخی معتقدند تحریمهای روسیه بسیار کمرشکن است اما این تحلیلگر سیاسی اقتصادی این ایده را رد میکند و معتقد است پیشی گرفتن تحریمهای روسیه از ایران دروغ است و در عین حال موضع دولت آیتالله رئیسی را هم در قضیه جنگ این دو کشور قابل تقدیر میداند.
یکی از مناقشات برخی از اصلاح طلبان رادیکال با حکومت که اتفاقا به شدت از آن دفاع هم میکنند شایعه عدم تحریم داروست، اتفاقی که لیلاز با روایتی جدید آن را توضیح میدهد و این مساله را جا میاندازد که چگونه تحریم سازوکار دارو در عمل به تحریم دارویی انجامیده است.
لیلاز در زمینه سیاست خارجی هم حرفهای زیادی برای گفتن دارد و معتقد است اصل میدان در جنگ فعلی اقتصادی است اما قدرت نظامی ما هم باید ضامن استقلالمان باشد. او البته معتقد است ایران به خاطر شرایطی که دارد شریک استراتژیک ندارد و به همین دلیل باید به دنبال توازن بین شرق و غرب باشیم و ارتباط با شرق را نادیده نگیریم.
یکی از محورهای مهم مصاحبه لیلاز هم در این گفت و گو مربوط به ماجرای ارز ۴۲۰۰ بود که این روزها حسابی بحثهای زیادی در کشور پس از اجرای مردمیسازی یارانهها ایجاد کرده است او در این باره دست به افشاگری هم زده و درباره پشت پرده مصرف ارز در دوران دولت دوم روحانی میگوید: “حرفم من (به دولت روحانی) این بود که اگر میخواهید این کشور بماند باید مصرف ارز را پایین بیاوریم خوب آقایان استدلال میکردند پایگاه رایمان چی؟ من میگفتم پایگاه کیلو چنده، کشور در معرض مرگ و زندگی است!”
با این حال لیلاز معتقد است که گشایش اقتصادی پیش روی کشور قرار دارد و تحرک پذیری آیتالله رئیسی نسبت به دولت قبل بسیار بیشتر شده است.
آنچه در ادامه میآید مشروح گفتوگوی تفصیلی ایرنا با سعید لیلاز عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی و تحلیلگر مسائل اقتصادی است که در سه حوزه سیاست داخلی، سیاست خارجی و فضای اقتصادی دولت روحانی و دولت سیزدهم همانطور که دوستانش او را توصیف کرده اند به صراحت اظهار نظر کرده است.
این گفتوگو در ادامه از نگاهتان میگذرد:
محورهای مهم و تصویری این گفتوگو را اینجا بخوانید
* ماجرای انتشار فایل جنجالی از ثانیه اول مشخص بود
ایرنا: آقای لیلاز آخرین باری که درباره انتشار فایل مصاحبتون با آقای ظریف صحبت کردید گفتید “فعلاً قصد ندارم دراین باره صحبت کنم اما معتقدم باید کسی که فایل صوتی را منتشر کرده، چوب در آستینش کرد. ” آیا وقتش نرسیده در این باره صحبت کنید؟
لیلاز: نه، نه، نه
ایرنا: مشخص نشد چه کسی فایل را منتشر کرد؟
لیلاز: نه؛ چرا از من می پرسید!؟ حسن روحانی رئیسجمهور سابق به وزارت اطلاعات دستور بررسی دادند من که میگویم از همان ثانیه اول میدانستند خودشان ولی به هر حال؛ دوستان امنیتی هم پرنسیبهای خاص خودشان را دارند تمام دستگاههای امنیتی این موضوع را میدانند. خواهش میکنم از آنها سوال کنید.
* انتشار فایل ظریف وطن فروشی بود
ایرنا: خبر دارید چوب در آستینش رفت یا نه؟
لیلاز: فکر نمیکنم، بعید میدانم؛ تاریخ ایران مملو از این وطن فروشیهاست به واسطه اینکه تاریخ خواندهام نظیر این اتفاقات را زیاد میشناسم طرف به دلیل مسائل فردی و حزبی خودش یک کارهایی میکند.
* رسوایی امنیتی که باعث شد کرونا بگیرم
ایرنا: یعنی معتقدید این کار با هدف وطن فروشی انجام شد؟
لیلاز: من به شدت مخالف بودم باور نمیکردم که این اتفاق بیفتد از شدت ناراحتی نه ترس؛ از هیچ دستگاه امنیتی و از هیچ کس نمیترسم خودشان میدانند، این اتفاق فشار زیادی به من آورد و دچار کرونا شدم از اتفاقی که افتاد ناراحت بودم و با خودم میگفتم چرا من وسط این رسوایی امنیتی قرار گرفتم به هرحال چنین مسائلی در کشمکشهای سیاسی و حزبی اتفاق میافتد.
ایرنا: از نحوه لو رفتن فایل بگوئید.
لیلاز: اگر میدانستم و یا میتوانستم بگویم قطعاً میگفتم، ولش کنید.
* مرثیهخوانی برای اوکراین با هنرمندان/ما سلبریتی نیستیم
ایرنا: کارشناسان بسیاری از جمله خود حضرتعالی معتقد بودید که ایران از جنگ روسیه و اوکراین میتواند بهرهبرداری خوبی داشته باشد باتوجه به گذشت این مدت آیا ایران توانسته است منافع ملی خود را افزایش و تقویت کند؟
لیلاز: تا آنجایی که من خبر دارم این اتفاق بیش از توقع من و سریعتر از آن که فکر میکردم افتاده است؛ ما هم مثل تمام دنیا باید مباحث احساسی، عاطفی و اخلاقی را از تحولات جهانی جدا کنیم ما که سلبریتی نیستیم ما دانشجویانی هستیم ـ اگر نگوییم دانشمند ـ که پیوسته باید در حال کشف حقیقت و پیدا کردن مصالح خودمان باشیم و به اصطلاح بیل زن باغچه خودمان در ایران باشیم.
* ایران میتواند برنده جنگ روسیه و اوکراین باشد
به هرحال اوکراین درگیر یک بحران غیرانسانی شده و هزار مرثیه میتوان برای آن خواند اما این حرفها به درد صفحات مجازی هنرمندان و هنرپیشهها میخورد؛ ما باید به دنبال مصلحت کشورمان باشیم، بحران اوکراین را شاید نخستین بحران پس از جنگ اعراب و اسرائیل دانست که ایران یک طرف آن نیست ولی میتواند برنده آن باشد و از آن سود ببرد.
* کسری تراز بازرگانی ۶ میلیاردی در سال ۹۹
در حال حاضر روسیه و اوکراین باهم ۳۰ تا ۴۰ درصد و آمریکا و کانادا هم ۲۰ تا ۳۰ درصد غله جهان را تامین میکنند این درحالی است که ما در سال ۹۹ حدود شش میلیارد دلار کسری تراز بازرگانی خارجی مواد غذایی داشتیم و باید سالانه ۱۰ میلیون تن غله وارد کنیم که شش میلیون تن آن گندم است پس باید هوشیارانه عمل کنیم.
* دم از تحریم روسیه نزنیم
نباید بدون توجه به معیشت ۹۰ میلیون ایرانی چشمانم را ببندم و اظهار نظر کنم؛ یعنی باید با خویشتنداری به این فکر کنم که ما وارد کننده بزرگ مواد غذایی هستیم قطعاً از آمریکا و کانادا نمیتوانم خرید داشته باشم، اگر از روسیه و اوکراین هم نتوانم بخرم باید با دو برابر قیمت از هند و آرژانتین تهیه کنم پس عقل حکم میکند که با احتیاط رفتار کنیم و دم از تحریم روسیه نزنیم، آن حرفی هم که روسها سر برجام زدند و باز هم عدهای شروع به اظهار نظر کرده و به آن تاختند به نفع ما بود چرا که میگفتند تحریمهای ما را به ایران تعمیم ندهید که این باید خواسته ما میشد.
* میتوانیم پنجره واحد روسیه به سمت دنیا باشیم
نکته دوم این است که ایران یکی از صادرکنندگان بزرگ مواد اولیه، سوخت خام و محصولات پتروشیمی است اما چهار دهه است که تحت رذیلانه ترین تحریمهای امپریالیستی قرار دارد بنابراین ایجاد روزنهای برای فروش نفت بیشتر، یک هنر است و باید مورد استقبال من کارشناس قرار بگیرد. همانطور که مستحضرید هر کاری میکنند، قیمت نفت به پایین تر از بشکهای ۱۰۰ دلار نمیآید از سوی دیگر هم جمهوری اسلامی موفق به صادرات یک میلیون و ۳۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه نفت شده که عدد بسیار خوبی است و از آن بهتر هم اینکه پولهایش را هم میگیرد.
* تحریمها شل شده است
علاوه بر این شرایط ایجاد، شده تحریمها را شل کرده است همه اینها را بگذاریم کنار از همه اینها مهمتر اینکه ما همسایه تحریمی روسیه هستیم بنابراین اگر این کشور هم تحریم شود یک پنجره اقتصادی از سوی روسیه به سمت ما باز میشود و بدین ترتیب فرصتی که سالهای سال در اختیار چین، امارات و بعضاً عراق بود و به دلیل تحریم، کالاها را گرانتر از بازار به ما میفروختند زیرا پنجره واحد ما به سمت دنیا بودند، برای ما مهیا میشود.
* زمان بهره برداری از سرمایهگذاریها
این فرصت حالا برای ما پدید آمده است؛ منی که اینجا نشستم باید غصه کشاورز، کارگر و بازرگان خودم را بخورم ما میتوانیم از پاکستان، امارات متحده عربی و عراق کالاها را جمع کنیم و آنها را به روسیه بفروشیم حالا برخی میگویند که زیرساختی برای این کار وجود ندارد؛ خوب ایجادش میکنیم؛ فکر نمیکنم مدت زمان این جنگ طولانی باشد اما مسائل دیگر این بحران به این سرعت قابل حل شدن نیست و ما فرصت کافی داریم تا سرمایهگذاریهای خوبی که در گذشته در بندر امیرآباد و انزلی انجام دادهایم با همکاری جمهوری آذربایجان به سر و سامان برسانیم.
* روسیه مشتری دست به نقد کالاهای ایران/فرصت طلایی برای کشاورزان
ما که بیرون گود هستیم اما براساس اخبار رسیده در حال حاضر روسیه مشتری دست به نقد کالاهای ایران است و دیگر نمیتواند از اقلام کشاورزی ما ایراد بگیرد و بگوید فلفل شما چنان است چنین؛ این مساله یک فرصت طلایی برای کشاورزان زحمتکش و شریف ایرانی است.
* موضع دولت درخصوص روسیه و اوکراین بسیار خوب بود
ایرنا: پس معتقد هستید موضع گیری دولت در این خصوص مناسب بوده است؟
لیلاز: بسیار خوب بود موضعگیری بسیاری از متحدان ایالات متحده متعادلتر از دولت رئیسی و به نفع روسیه بود به عنوان مثال ترکیه کشوری که نه تنها عضو ناتو است بلکه به عنوان گوش بزرگ ناتو هم مشهور است موضع بی طرفانه گرفته است. برزیل و پاکستان کشورهایی هستند که از سوی آمریکا اداره میشوند و متحدان ژئوپلیتیک ایالات متحده هستند هم فریب فضای مجازی را نخورده و در رودروایسیها گیر نکردند؛ متاسفانه این قبیل حرفها در محافل نخبگانی هم مطرح میشود که ما چرا با روسیه رابطه داریم.
به همین شورای حقوق بشر سازمان ملل که عضویت روسیه در آن تعلیق شد نگاه کنید؛ ۹۲ کشور از ۲۱۵ کشور جهان پیشنهاد آمریکا را پذیرفتند ۵۰-۴۰ تا از اینها، کشورهای اروپایی غربی و از اعضای ناتو بودند، بقیه هم کشورهای ذرهبینی اقیانوس آرام بودند.
کشورهای قابل اعتنا مثل پاکستان، ترکیه، هند، برزیل، چین و رژیم صهیونیستی هیچ کدام از آنها با تحریمها همراهی نمیکنند البته که این تحریمها به نقطه جدی نرسیده است الان امپراطوری رسانهها و قطعاً آمریکا برنده میشود یک هالیوود دارد که با تمام دنیا برابری میکند.
* پیشیگرفتن تحریمهای روسیه از ایران دروغ است
میگویند تحریمهای روسیه از تحریمهای ایران جلو زد این یک دروغ است دروغی رذیلانه و ساخته و پرداخته رسانههاست و متاسفانه رسانههای داخلی سواد، عرضه و انگیزه آن را ندارند که به آن بپردازند و دروغ بودن آن را افشا کنند به اعتقاد من ۱۰ درصد تحریمهای اعمال شده علیه جمهوری اسلامی، علیه روسیه اعمال نشده است حالا من به عنوان دولت ایران دنبالهرو سیاست آمریکا باشم و با این کار روشنفکرها و مخالفان روسیه در ایران را خوشحال کنم تا زمانی که تحریمهای سوئیفت و تحریمهایی که مشهور به تحریمهای ثانویه و فرامرزی است بر روسیه اعمال نشود هیچ اتفاق جدی برای اقتصاد این کشور نمی افتد.
* هجمه زیادی از سوی سلبریتیها صورت میگیرد
ایرنا: مواضع شما در حوزه سیاست خارجی تفاوت زیادی با دوستان اصلاحطلبتان دارد؛ مثل همین صحبت هایی که در خصوص آقای پوتین و اوکراین داشتید و مشابه آن درخصوص طالبان و افغانستان مطرح شده بود؛ این تفاوت دیدگاه از کجا میآید؟
لیلاز: من باور ندارم شالکه اصلاحطلبان نظرات متفاوتی از من داشته باشند تعداد زیادی از دوستان را در این طیف میشناسم که با من هم عقیده هستند ولی هجمه زیادی از سوی صنف سلبریتیها صورت میگیرد شاید موضع شخصی ما فرق کند و الزاماً سیاسی نیست من خودم را محتاج به تمجید و تایید هیچ کس نمیدانم نه فالوئر میخواهم و نه فضای مجازی میروم نه تلگرام دارم، نه عضو اینستاگرام و توییتر هستم. بنابراین این مسائل برای من اهمیتی ندارد ما کارشناسانی در خدمت ملت بزرگ ایران هستیم؛ نظراتمان را براساس آن چه میبینیم مطرح میکنیم، یک وقتی مطابق با خواست مردم است و یک وقت هم نیست که با نهایت احترام کنار میکشیم و به قول معروف میگوییم من آنچه شرط بلاغست با تو میگویم… البته این طور هم نیست که بگویم همیشه حرف من درست است، نه این طور نیست خیلی وقتها هم اشتباه میکنیم.
* پوپولیستی حرف نمی زنم
مثلا من در مورد تغییر ساعت با احمدینژاد مخالف بودم اما الان فکر میکنم تغییر ساعت کار بیربطی بود پس این طور نیست که بگویم هرچه میگویم درست است. بله نظراتم تغییر کرده فقط سنگ است که بر موضوع خود میماند؛ هر وقت هم نظرمان با توده مردم فرق داشت باید با نهایت احترام کنار بکشیم و بگوییم ما حرفمان را زدهایم.
به طور مثال درخصوص یارانههای سوخت معتقدم اگر قیمت سوخت را ۱۰ برابر کنیم و مازاد در آمد آن را مجانی به اسرائیل بدهیم اوضاع بهتر از شرایط کنونی است چراکه تولید ثروت نکرده و فقط تبدیل به دود، ترافیک و سرطان شده است پس اگر توده مردم مخالف این نظر هستند محترم است زیرا آنها تصمیمگیر هستند. آقای صبحی خوبی دموکراسی همین است که من حرف خودم را میزنم شما حرف خودت را مطرح میکنی و مردم تصمیمگیرنده هستند تفاوت من با برخی در این است که من خودم را محتاج رای مردم نمیدانم چه در حوزه فالوئر جمعکردن چه در حوزههای سیاسی. این را هم به شما بگویم که همه جریانات سیاسی در ایام انتخابات درگیر عوام زدگی و عوام فریبی میشوند و ممکن است مدافعان هر طیف حرفهای پوپولیستی بزنند ولی من از ابتدا دنبال این حرفها نبودم و حرف خودم را میزدم.
ایرنا: به “دموکراسی” اشاره کردید میشود تعریفی از این واژه داشته باشید؟ آیا میتوان غرب و آمریکا را نماد دموکراسی بیان کرد و بگوییم کسانی که مخالف این نگاه هستند روند ضد دموکراسی را دنبال میکند؟