به مناسبت سالگرد قتل امیرکبیر ایران اولین وزیر اطلاعات ایران که کشته شد چه کسی بود؟
امیرکبیر به عنوان یکی از تاثیرگذارترین مردان این سرزمین شناخته میشود. کسی که با وجود اینکه از طبقه اشراف و درباریان نبود اما با ذکاوت خود به درجه صدارت دبار قاجار رسید و خدمات ارزندهای به ایران کرد. او که مانع فساد و عیش و نوش درباریان شده بود و از جاسوسی بیگانگان نیز جلوگیری میکرد خیلی زود مغضوب آنها شد و توسط عوامل ناصرالدین شاه به قتل رسید. یکی از خدمات مهم او که کمتر به آن پرداخته شده، راهاندازی یک شبکه جاسوسی و ضد جاسوسی بود تا بتواند جلوی توطئه خارجیها از جمله روسیه و انگلیس را بگیرد.
ایسناپلاس: میرزا محمدتقی خان فراهانی فرزند کربلائی محمد قربان است. پدرش آشپز میرزا عیسی قائم مقام فراهانی بود و بعد در دستگاه فرزند او میرزا ابوالقاسم قائم مقام، ناظر آشپزخانه شد. او به سبب هوش و ذکاوتی که داشت توانست نظر قائم مقام فراهانی را جلب کند و از شاگردی پدرش در آشپزخانه به شاگردی استاد و همدرسی آقازادههای دربار رسید.
بعد از مرگ محمدشاه قاجار، میرزا تقیخان با تدبیر خود ناصرالدین میرزای ولیعهد را از تبریز به تهران رساند و بر تخت پادشاهی نشاند. ناصرالدین شاه هم او را به صدراعظمی منصوب کرد تا میرزا محمدتقی خان به لقب اتابک اعظم و امیرکبیر دست پیدا کند. امیرکبیر بعد از این حکم به پیشنهاد ناصرالدین شاه با خواهر تنی شاه ازدواج کرد. او به واسطه صدارت خود خدمات مهمی به ایران کرد و اگرچه تنها سه سال و سه ماه صدراعظم ایران بود اما در همین مدت کوتاه هم برای پیشرفت و بهبود زندگی مردم قدمهای مهمی برداشت. اصلاحاتی که در زمینه فرهنگی، سیاسی و اقتصادی انجام داد جزء اولین اقدامات او بود؛ اصلاحاتی که چندان به مذاق درباریان خوش نیامد. از مهمترین اقدامات فرهنگی امیرکبیر میتوان به تأسیس مدرسه دارالفنون، ایجاد چاپخانه، ترجمه کتب اروپایی، اعزام محصل به اروپا و دایر کردن روزنامه وقایع اتفاقیه اشاره کرد. همچنین با توسعه زراعت نیشکر در مازندران و خوزستان، توسعه زراعت زعفران در خراسان، ایجاد کارخانه کاغذسازی در تهران و تأسیس کارخانههای چلواربافی، چینیسازی، حریربافی و بلورسازی در زمینه اقتصادی تحولاتی را پدید آورد. تدوین قانون سربازگیری، تأسیس کارخانههایی برای ساخت ملزومات نظامی و تسلیحات ساده، متحدالشکل کردن لباس نظامیان، ایجاد امنیت در راهها، ایجاد قراولخانه و چاپارخانه درحدود شهرها نیز از اقدامات اصلاحی او در حوزه امور نظامی بود. همچنین میتوان ترویج آبلهکوبی و احداث نخستین بیمارستان دولتی، مساحی و نقشهبرداری تهران و دیگر مناطق و راههای کشور، کوتاه کردن دست قدرتهای بیگانه از دخالت در امور داخلی و … را از دیگر خدمات امیرکبیر به ایران برشمرد.
اما یکی از خدمات او که کمتر به بیان آن پرداخته شده، راهاندازی اولین شبکه اطلاعاتی در ایران برای مقابله با جاسوسی بود.