فستیوال عطر و طعم در غذاهای سنتی بندرعباس همراه تصاویر (معصومه مهدیانی)

فصل پاییز و زمستان بهترین زمان برای سفر به شهر تاریخی و تفریحی بندرعباس است. شهری که در کنار طبیعت منحصر به فرد، با فرهنگ غذایی خاص و هوس برانگیزی که دارد شما را به یک تجربه بی‌نظیر دعوت می‌کند.

گروه ایرنا زندگی – بندرعباس که در گذشته با نام بندر گمبرون شناخته می‌شد، امروزه یکی از مهمترین مراکز تفریحی و اقتصادی کشور به شمار می‌آید. کسانی که برای یک بار هم که شده به این شهر سفره کرده‌اند می‌دانند که غذاهای بندر عباس به شدت تحت تاثیر ادویه‌ها و غذاهای هندی قرار دارد زیرا از گذشته مراودات زیادی از طریق این بندر و بندر کالیگوت هندوستان انجام می‌شد و همین امر بر غذاهای سنتی و محلی بندر عباس تاثیر گذاشته است.

به همین خاطر اگر عاشق غذاهای تند و پرادویه هندی هستید و یا کنجکاوید با سبکی متفاوت از غذاهای دریایی آشنا شوید حتما سری به این بندر زیبا بزنید و از نزدیک طعم بی نظیر غذاهای سنتی و محلی اش را بچشید. اما اگر نمی توانید راهی این سفر هیجان انگیز شوید با ما همراه شوید تا شما را با لذیذترین غذاهای این شهر آشنا کنیم.

هواری

هواری ماهی یا ماهی پلو یکی از محبوب ترین غذاهای شهر بندرعباس است. در این نوع غذا می ‌توان از انواع ماهی ها استفاده کرد ولی بیشتر از ماهی هوور استفاده می شود. هواری ماهی هم به صورت پلو و ماهی ساده سرو می‌ شود و هم به صورت ترکیبی از سبزی پلو و ماهی. در ترکیب سبزی پلو و ماهی از سبزیجات معطر پلویی مثل جعفری، گشنیز و شوید استفاده می‌شود.

مواد لازم‌

برنج‌    سه‌ پیمانه‌

سیر    ۲ تا ۳ حبه‌

نمک‌    به‌ مقدار کافی‌

فلفل‌ قرمز و ادویه هندی‌    به‌ مقدار کافی‌

ماهی‌   ۱۵۰ گرم‌

آب‌  ۶ پیمانه‌

پیاز متوسط خرد شده‌    ۱ عدد

کره‌ ۵۰ گرم‌

طرز تهیه‌

مرحله اول

برنج‌ را از قبل‌ خیس‌ می‌ کنیم‌. حالا پیازها را در ظرف مناسب ریخته و تفت‌ می دهیم تا طلائی‌ شوند. در ادامه سیر را ریز خرد کرده‌ و با زردچوبه‌ به‌ پیاز اضافه‌ می‌ کنیم‌ و کمی‌ آنها را هم می زنیم‌.

مرحله دوم

ماهی‌ را به ترکیب داخل ظرف اضافه‌ کرده‌ و ادویه‌ ها و فلفل‌ را می‌ ریزیم‌. ماهی‌ را در پیاز تفت‌ می‌دهیم‌ تا آب‌ ماهی‌ تمام‌ شود.

مرحله سوم

حالا آب‌ را با نمک‌ به محتویات ظرف اضافه‌ می کنیم‌ و می‌ گذاریم‌ به‌ جوش‌ بیاید. وقتی‌ چند جوش‌ خورد، برنج‌ را هم اضافه‌ کرده‌ و پس‌ از آن‌ که‌ آب‌ هم‌ سطح‌ برنج‌ شد ، برنج‌ را با کفگیر زیر و رو کرده‌ و کره‌ آب شده را روی‌ برنج‌ می‌ریزیم.

مرحله چهارم

زیر شعله‌ را کم‌ کرده و ۳۰ تا ۴۰ دقیقه‌ اجازه می دهیم تا پلو آماده‌ شود. در صورت‌ تمایل‌ می‌ توانید یک پیمانه‌ گشنیز یا شوید ساطوری‌ شده‌ و یک پیمانه‌ لوبیا چشم‌ بلبلی‌ یا عدس‌ را هم‌ به‌ هواری اضافه‌ کنید.

بلالیت

از غذاهای مشهور و پرطرفدار بندرعباس که به صورت شیرین سرو می شود بلالیت است که بیشتر در وعده صبحانه مورد استفاده قرار می گیرد و در بیشتر رستوران های بندرعباس طبخ می شود.

مواد اولیه

ماکارونی یا رشته ورمیشل          ۳۰۰ گرم

شکر           به میزان دلخواه

گلاب    یک استکان

روغن    یک قاشق غذاخوری

پودر هل      نصف یک قاشق چایخوری

آب     یک لیتر

زعفران دم کرده      دو قاشق غذاخوری

طرز تهیه

مرحله اول

در ابتدا ماکارونی یا رشته‌های ورمیشل را باید بپزید. برای این کار آب را روی اجاق قرار دهید تا به جوش بیاید. بعد رشته‌ها را به مدت ۲ دقیقه داخل آب بریزید. مراقب باشید رشته ها نرم نشود. برای ماکارونی باید مدت بیشتری در آب بمانند. اما برای رشته ورمیشل همان ۲ دقیقه کافیست. حالا آن‌ها را با سرد آبکش کنید و داخل قابلمه بریزید.

مرحله دوم

حالا شکر را داخل گلاب حل کنید. بعد پودر هل و زعفران دم کرده را به آن اضافه کنید. آن را کمی گرم کنید و بعد کره یا روغن را داخل مواد بریزید و اجازه دهید حل شود.

مرحله سوم

مواد را داخل رشته‌های ماکارونی یا ورمیشل بریزید. اجاق را زیاد کنید تا بخار کند. بعد از ۳ دقیقه آن را کم کند و اجازه دهید به مدت ۲۰ دقیقه ماکارونی دم بکشد.

مرحله چهارم

برای اینکه بلالیت جنوبی شما خوشمزه‌تر و مقوی تر شود، می‌توانید به جای شکر، روی آن شیره خرما یا شیره انگور بریزید. این دسر خوشمزه را برای صبحانه و یا عصرانه میل کنید.

نکته مهم

نباید زمان دم کشیدن بلالیت به آن آب اضافه کنید. گلاب خودش باعث بخار کردن و دم کشیدن بلالیت می‌شود. نکته مهم‌ دیگر در مورد تفاوت زمان دم کشیدن بلالوت ماکارونی با رشته ورمیشل است. طبیعتا رشته ورمیشل در مدت زمان کوتاه‌تر دم می‌کشد.

هزاری

یکی دیگر از معروفترین غذاهای بندرعباس هزاری نام دارد که به جرات می توان گفت هر کسی وارد این منطقه می شود حتماً باید از طعم بی نظیر آن بچشد. همانطور که پیش از این اشاره شد اکثر غذا های بندری به همراه ماهی تهیه می شوند. در هزاری نیز علاوه بر ماهی ، فلفل دلمه ای ، پیاز های سرخ شده طلایی و لیمو مشاهده خواهید کرد که در دلچسب و ماندگار شدن طعم و مزه این غذا تاثیر بسزایی دارند.

مواد اولیه

مواد لازم

برنج   ۳۵۰ گرم

ماهی  ۷۰۰ گرم

پیاز طلایی   ۲ عدد

فلفل دلمه‌ای قرمز  یک قاشق مرباخوری

گرد لیمو  یک قاشق مرباخوری

زردچوبه   به میزان لازم

فلفل سیاه و قرمز و نمک   به میزان لازم

طرز تهیه

مرحله اول

ماهی را بصورت فیله و ریز خرد می‌کنیم و به مدت ۳۰ دقیقه در نمک و زردچوبه می‌خوابانیم و بعد از مدت تعیین شده آن را می‌شوییم.

مرحله دوم

پیازها را در مقداری روغن سرخ می‌کنیم. فلفل دلمه های خرد شده را نیز به پیاز ها اضافه می کنم و تفت می دهیم. سپس ماهی‌ها را اضافه کرده و چند بار هم می‌زنیم.

مرحله سوم

کمی که ماهی ها سرخ شدند، نمک، فلفل و زردچوبه و گرد لیمو را اضافه کرده و تفت می‌دهیم. دقت کنیم که ماهی ها به هیچ عنوان خرد نشوند.

مرحله چهارم

برنج را به روش آبکش آماده می کنیم. اکنون ماهی‌ها را لابه‌لای برنج آبکش شده ریخته و به مدت یک ساعت دم می‌کنیم.

موفلک

از غذاهای خوشمزه دیگری که در بندرعباس محبوبیت دارد می توان به موفلک اشاره کرد. برای تهیه این غذا از گندم و جو پرک استفاده می کنند. این غذا با افزودن ادویه هندی و تخم گشنیز بسیار لذیذ تر می شود.

مواد اولیه

ماهی بدون استخوان   به میزان لازم

گندم یا جو پرک    ۱/۵ پیمانه

تخم گشنیز  ۲ قاشق

پیاز   ۲ عدد

نمک و زردچوبه و ادویه هندی   به میزان لازم

طرز تهیه

مرحله اول

ابتدا گندم یا جو را درون دیگ تفت می دهیم تا سرخ شود تا به قول معروف برشته شود. برشته شدن به این معنی است که تغییر رنگ دهد و قهوه‌ای شود اما نسوزد.

مرحله دوم

سپس گندم های به دست آمده را مثل برنج در آب خیس می کنیم و کنار می گذاریم. پیازها را ریز کرده و درون روغن با حرارت ملایم تفت می دهیم. وقتی پیاز هنوز پخته نشده، زردچوبه را نیز به آن اضافه می کنیم و تفت می دهیم.

مرحله سوم

ماهی را قبل از آغاز به تهیه موفلک درون قابلمه آب که حاوی زردچوبه و نمک است باید بجوشانیم تا در این مرحله از آن استفاده کنیم. استخوان و پوست ماهی را جدا کرده و به همراه پیاز سرخ می کنیم.

مرحله چهارم

آبی که ماهی در آن جوشیده را دور نریزید زیرا بعدا به آن نیاز دارید. در این مرحله این آب را به پیاز و ماهی تفت داده شده اضافه می کنیم. پس از به جوش آمدن آب، گندم خیس خورده را به آن اضافه می کنیم. در این مرحله از ادویه های تند دیگری مانند فلفل و ادویه های هندی استفاده می کنیم زیرا یکی از ویژگی های اصلی و مهم غذاهای جنوبی طعم تند دهان سوزش است.

مرحله پنجم

حالا زمان می دهیم تا آب غذا بخار شده و دم بکشد. زمانی که غذا دارد دم می کشد، کمی تخم گشنیز بر روی گندم ها بریزید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *