دکترضیا الاطبا بزرگ خاندان ضیایی و اولین طبیب دیارمان را بیشتر بشناسیم ( قسمت هشتم کاظم خطیبی )
دکترضیا الاطبا بزرگ خاندان ضیایی و اولین طبیب دیارمان را بیشتر بشناسیم ( قسمت هشتم )
در ادامه قسمت قبل که در خصوص خاندان ضیا الاطبا از نوه ایشان پرو فسور حسین ضیایی یاد کردیم که در امریکا زندگی می کرد ودر سال ۱۳۹۰ در سن ۶۸ سالگی درگذشت وی علاقه وافری به ایران و زادگاهش تربت حیدریه داشت و در زمان فوت ایشان حاج حسن آقای ضیایی مدیر عامل جامعه تربتیهای مقیم تهران بلحاظ دوستی صمیمی که با ایشان داشتند و اینکه در طی سالهای گذشته وی در تالار اجتماعات جامعه برای همشهریان در مورد فلسفه اسلامی و دیدگاههای بزرگانی چون سهرودی و حکمت شرق سخنرانی نمود ه بود وبه همین دلیل برای بزرگداشت ایشان در شب عید فطر سال ۹۰ از جناب استاد غلامرضا اعوانی ریاست محترم بنیاد فلسفه و حکمت ایران برای سخنرانی دعوت به عمل آمدوایشان در آن جلسه برای همشهریان سخنرانی نمودند ، چون مطالب ایشان بسیار با ارزش بود لذا این مطالب با هماهنگی آقای جلال رفیع در روزنامه اطلاعات چاپ گردید لذا بمنظور یاد آوری و همچنین نقش موثر این استاد دانشگاه هاروارد در امریکا لازم دیدم این مطلب را مجددا به اشتراک بگذارم تا برای آیندگان باقی بماند که عینا”در ذیل بیان می گردد .
شب عید فطر سال جاری ۱۳۹۰ شمسی) گردهمایی ماهانه تربتی ها تربت حیدریه ایهای مقیم تهران به بزرگداشت پروفسور سید حسین ضیایی تربتی که فیلسوف ،ریاضیدان فیزیکدان و استاد دانشگاه هاروارد بود و اخیرا در ۶۸ سالگی در گذشت اختصاص یافته بود دکتر غلامرضا اعوانی که خود از اساتید مسلم فلسفه دانشگاههای کشورمان است، به دعوت جامعه تربتی های مقیم تهران در جلسه مذکور که در تالار اجتماعات این جامعه برگزار شد درباره روانشاد دکتر ضیایی ریاست دانشکده اسلام شناسی (UCLA) در کالیفرنیای آمریکا که نوه مرحوم ضیاء الاطباء (پزشک) و فرزند مرحوم دکتر محمود ضیایی تربتی (پزشک) بود سخنرانی کرد. همینجا لازم است از آقای «کاظم خطیبی»، همولایتی دکتر حسین ضیایی که متن این سخنرانی را با شور و اشتیاق و دقت بسیار از نوار پیاده کرده و به نظر دکتر اعوانی رساند و در اختیار روزنامه اطلاعات قرار داد؛ تشکر نماییم.
دکتر حسین ضیایی کارشناسی خود را در رشته ریاضیات و فیزیک از دانشگاه ییل در سال ۱۹۶۷ دریافت کرد و سپس در رشته فلسفه در دانشگاه هاروارد ادامه تحصیل داد و در سال ۱۹۷۶ به درجه دکتری فلسفه اسلامی
دست یافت و پس از پایان تحصیل به ایران بازگشت و در دانشگاه های تهران و صنعتی شریف به تدریس پرداخت او در آمریکا به آموزش و پژوهش در دانشگاه های هاروارد براون و کالج اوبرلین پرداخت و از سال ۱۹۸۸ با سمت استادی به دانشگاه کالیفرنیا رفت. در آنجا استاد مطالعات ایرانی و اسلامی و مدیر بخش مطالعات ایرانی بود و از سال ۲۰۰۰ به عضویت هیأت ویراستاران مجله معتبر «ترانسندنت فیلوسوفی درآمد و در سال ۲۰۱۰ به عنوان رئیس انجمن بین المللی تاریخ شناسان علوم انتخاب شد.
از ضیایی چندین کتاب در زمینههای ریاضی و فلسفه حدود ۵۴ مقاله که در نشریات معتبر دانشگاهی به چاپ رسیده باقی مانده است؛ همچون فلسفه ریاضیات، رساله انواریه علم و اشراق پرتونامه سهروردی شرح کلمه الاشراق سهروردی سهروردی و حکمه الاشراق فلسفه اشراق، و طبیعت اشراقیه رساله این کمونه.
ضیایی علاوه بر طرح موضوع فلسفه اسلامی و به ویژه اشراق در مجامع علمی ،غرب بخشهایی از آثار شاعران بزرگ ایران مانند ،مولوی سعدی ،حافظ نظامی و دیگران را به انگلیسی برگردانده و جنبه های گوناگون این آثار را به دانشجویان معرفی کرده است. شاید بتوان گفت او نخستین کسی است که به طور گسترده به معرفی و شرح فلسفه اشراق به انگلیسی زبانان پرداخته است. شماری از آثار او به زبان فارسی برگردانده شده است که از آن جمله میتوان به کتاب اشراق و معرفت در اندیشه سهروردی اشاره کرد این کتاب از جمله چهار رساله شیخ اشراق تلویحات ،مقامات مشارح و حکمه الاشراق را مورد بررسی قرار داده و علاوه بر روش شناسی سهروردی به این موضوع نیز رسیدگی کرده که هر کدام از این رساله ها در چه مقطع زمانی از زندگی سهروردی نوشته شده است.
دکتر ضیایی در گفت و گویی که درباره پیوند ریاضیات و فلسفه با خبرگزاری مهر ،داشت گفته بود: «ریاضیات همواره در اندیشیدن و ساختمان پذیری گزاره های فلسفی راه دارد… اگر به تاریخ نظر کنیم خواهیم دید اغلب ریاضیدانان صاحب مکتب برای بیان کلیات نظامهای خود به بیان فلسفی روی آورده اند…. در قرن بیستم بسیاری از فیلسوفان ریاضیدان نیز بوده اند؛ مانند برتراند راسل و بسیاری از ریاضیدانان نیز مانند بروثر، فیلسوف بوده اند. در واقع خلاقیت فکری در ریاضیات و فلسفه در نهایت یکی است.
دکتر حسین ضیایی در دوم شهریور ماه سال جاری در گذشت. متن سخنرانی دکتر اعوانی به شرح ذیل است :
افتخار دارم که شب عید فطر در جمع تربتیهای مقیم تهران برای از دست دادن عزیزی بزرگ ، فیلسوف ، دانشمند و محقق واقعا کم نظیر ، سخن گویم

دکتر اعوانی