هافینگتن پست: اوباما و روحانی تندروها را دریابند

هافینگتن پست نوشت: در حالی که ایران به سرعت در حال انجام تعهداتش در برنامه جامع اقدام مشترک است که ماه جولای به دست آمد، اما تندروها در ایران و ایالات متحده در حال انجام اقداماتی هستند که منجر به سمی‌شدن فضای اجرای توافق می‌شود.

دیپلماسی ایرانی به نقل از‌ هافینگتن پست نوشت: در حالی که توافق وارد مراحل حساسی شده است، رئیس‌جمهور اوباما و حسن روحانی باید اقدامات تعادلی دقیقی انجام دهند. اوباما برای اقناع تندروهای کنگره که خواستار اقدامات تهاجمی ‌بیشتر علیه ایران در حوزه‌هایی به غیر از هسته‌ای هستند، موجب ریسک اقدامات تهاجمی‌از سوی تندروهای ایرانی شده است. با این حال اگر وی آنها را نادیده بگیرد، با ریسک از دست دادن کل کنگره روبرو است که می‌تواند منجر به از دست رفتن کل توافق شود. فضای مشابهی هم در ایران وجود دارد که روحانی با مخالفان خودش روبرو است. دو مسئله اخیراً موجب ناهموار شدن مسیر شده است. اول، آزمایش موشک بالستیک ایران در ۱۰ اکتبر و دومین آزمایش هم در نوامبر انجام شده است. در حالی که آزمایش موشک بالستیک ایرانی‌ها، برجام را نقض نکرده است، اما قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت را نقض کرده است. ایران چنین قطعنامه‌هایی را که برنامه تسلیحاتی اش را محدود می‌کند، غیرقانونی می‌داند و سال‌ها است که آنها را نادیده می‌گیرد.

آزمایش‌های موشکی اخیر دارای پیام -هم داخلی و هم خارجی- است که ایران با وجود عقب‌نشینی در برنامه هسته‌ای همچنان به دشمنی‌اش ادامه می‌دهد. با این وجود در حالی که این آزمایش‌ها می‌تواند به خوبی مخاطبان داخلی را راضی کند، اما ایالات متحده نمی‌تواند بی‌تفاوت فقط نظاره‌گر باشد.

مخالفان کنگره و طرفداران میانه‌روی برجام، پرتاب موشک را آزمونی کلیدی برای دولت اوباما می‌بینند. اگر ایالات متحده این موضوع را نادیده بگیرد، مطمئناً ایران از این امتیاز استفاده می‌کند و به طور مرتب توافق را نقض می‌کند. در حالی که جمهوری‌خواهان خواستار توقف لغو تحریم‌ها هستند، ۲۱ سناتور دموکرات هم پیشنهاد اقدام یکجانبه به شرط در اختیار داشتن حق وتو ضد دولت را مطرح کردند.

به جای پذیرش خطر از بین رفتن حمایت کنگره و از دست دادن کنترل این فرآیند، دولت اوباما مجبور به انجام اقدامی‌در رابطه با اعمال تحریم‌هایی در زمینه برنامه موشکی ایران است. تنها چند هفته قبل از لغو تحریم‌ها براساس برجام و تقریباً دو ماه قبل از انتخابات حیاتی مجلس و خبرگان ایران، زمانبندی این تحریم‌ها اصلاً مناسب نیست. در حالی که تعدادی از دموکرات‌های کنگره ممکن است از این روند راضی باشند، روحانی دستور تسریع برنامه موشکی را داده است.

دومین مسئله جنجالی این ماه اتفاق افتاد، زمانی که کنگره تغییراتی در برنامه لغو ویزا برای ایرانی‌های دارای تابعیت دوگانه یا افرادی که از مارس ۲۰۱۱ به ایران سفر کرده‌اند، اعمال کرد. مسئله‌ای که می‌تواند اجرایی شدن توافق را به خطر بیندازد.

براساس پاراگراف ۲۹ برجام تمام طرفین توافق حق ندارند سیاست‌هایی را اعمال کنند که مانع از عادی‌سازی روابط تجاری و اقتصادی ایران شود. این در حالی است که بسیاری از تاجران اروپایی قصد دارند پس از لغو تحریم‌ها در ایران به فعالیت اقتصادی دست بزنند.

خطر واقعی که این حملات دارند این است که می‌توانند منجر به خارج شدن توافق از کنترل شوند. در مقطع کنونی تندروهای ایرانی تحریم‌های موشکی و محدودیت لغو ویزا را به عنوان شواهد رفتار بد آمریکا تلقی می‌کنند. به طور مشابه مخالفان حاضر در کنگره هم به آزمایش‌های موشکی ایران دید خوبی ندارند و معتقدند که تحریم‌ها نباید لغو شوند. برخی از آنها به دنبال اجرای بهتر برجام هستند، اما چالش‌ها همچنان ادامه دارد. تندروهای هر دو کشور با فرصت‌های متعددی برای به شکست کشانیدن توافق روبرو هستند. روسای جمهور اوباما و روحانی باید مراقب این خطرات باشند تا این توافق نابود نشود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *